Vineri, 08 Februarie 2013 00:01

Primăria Capitalei, obligată să demoleze Cathedral Plaza

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judecătorii Tribunalului Dâmbovița au decis, printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă, că Primăria Municipiului București trebuie să demoleze Cathedral Plaza, pentru că aceasta a fost ridicată fără autorizație legală de construcție.

Termenul prevăzut de lege pentru punerea în aplicare a deciziei este de 30 de zile, timp în care trebuie emisă autorizația de demolare.

În decizia Instanței din Dâmbovița se precizează că se "dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situația anterioară emiterii autorizației, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a Catedralei Sf. Iosif."

În cazul de față, "pârâtul” este Primăria Municipiului București.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat într-o emisiune la Digi 24 că demolarea clădirii office din centrul Bucureştiului, Cathedral Plaza, se va face pe bani publici.

Potrivit edilului, costul acestei intervenţii este estimat la aproximativ 3-4 milioane de euro.

Sorin Oprescu a precizat că statutul său de primar îl obligă să respecte legea şi că va dispune demolarea edificiului.

Primarul susține că termenul corect, care este menţionat şi în respectiva hotărâre judecătorească, este cel de “readucere la starea iniţială”, ceea ce implică şi demolarea, dar nu numai.

"Calitatea mea de primar general e să respect legea. Asta o să şi fac. Aştept însă motivaţia hotărârii. Nu pentru a face comparaţii juridice ci pentru a vedea partea tehnică, dacă se face vorbire de cine plăteşte şi cum. Dau banii din banii publici. Va costa 3 milioane, 4 milioane, pe mine mă interesează să văd de unde îmi pot recupera aceşti bani, pe hotărâre judecătorească ", a susținut Sorin Oprescu, într-o emisiiune la Digi 24.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) anunţase anterior că prin decizia din 23 ianuarie dată de Instanța din Dâmbovița s-a dispus definitiv şi irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.

În luna septembrie a anului trecut, Tribunalul Dâmboviţa a emis o sentință civilă prin care îl obligă pe Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită decizia prin care să dispună desfiinţarea turnului Cathedral Plaza şi să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif, se preciza într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Reprezentanţii Millennium Building Development au precizat că "decizia pronunţată de instanță, la care face referire Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate Cathedral Plaza, întrucât Millennium Building Development nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces".

Prin urmare, Cathedral Plaza nu poate fi demolată, potrivit oficialilor companiei.

Caz judecat și la CEDO

Cazul "Cathedral Plaza" a fost deschis în anul 2006, fiind înaintat de ARCB la Tribunalul din Bucureşti.

Ulterior, dosarul a fost strămutat la Constanţa, Craiova, Piteşti, Curtea Constituţională a României (CCR), Târgovişte, Ploieşti, ajungând la Suceava, Alba Iulia şi Iaşi.

Între timp, cazul "Cathedral Plaza" a fost judecat de câteva ori şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
    
În prezent, pe rolul Instanţei se află peste zece procese, care au materii juridice diferite, dar vizează acelaşi lucru - desfiinţarea clădirii "Cathedral Plaza".

Construcţia imobilului a denarat în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje din centrul Capitalei estimându-se că a ajuns la 60 de milioane de euro.

După demararea lucrărilor, a fost suspendată autorizaţia de construire, ulterior, reprezentanţii dezvoltatorului anunţând, într-un comunicat de presă, că imobilul a fost vândut, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic. Aceştia au considerat că sentinţa Justiţiei este tardivă.

Municipalitatea a solicitat demolarea clădirii, în septembrie 2011, după care dezvoltatorul a anunţat, o lună mai târziu, că imobilul este deschis pentru primirea chiriaşilor.

Compania "Millennium Building Development" a înaintat, în ianuarie 2012, o plângere împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg.

Societatea reclama faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, prin care a fost anulată autorizaţia de construcţie a imobilului de lângă Catedrala "Sf. Iosif", "violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil".

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins solicitarea "Millennium Building Development".

Citit 2092 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.