Marți, 09 Mai 2017 20:13

Cum se aduce lumină la Biserica Răsvan

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Biserica Răsvan. Biserica Răsvan. Foto: sospatrimoniu.ro

Să tot fie vreo trei ani de când Biserica Răsvan din Capitală a intrat în primenire. Schimbarea presupunea lucrări de arhitectură, instalaţii, infra şi suprastructură pe care Institutul Naţional al Patrimoniului le-a atribuit societăţii General Service Group 98 SRL, care s-a calificat pentru obţinerea unui contract valoros de 3.619.117,49 lei.

Lucrările au trenat trei ani şi nu pentru că ce se făcea ziua, se surpa noaptea, pentru că angajaţii firmei "dormeau" zi şi noapte bine mersi. Nu la fel s-a întâmplat cu enoriaşii, care considerând lăcaşul o pepinieră corectă pentru spiritualizare se angajau cu curaj în trasee labirintice, făcând slalom printre schele pentru a se apropia de cele sfinte.

Peisajul unei slujbe ar fi putut să se califice fără concurenţă la un act de teatru experimental: preotul se zărea lângă surceaua unei schele, cântăreţii religioşi, la umbra altei schele, iar auditoriul se îngrămădea să-i vadă, ba după o bârnă, ba după un cablu.

Se spune că a ajunge la cele sfinte, în smerenie, trebuie să treci prin nişte încercări.

În această provocare, s-a implicat, inginereşte, şi preotul paroh Adrian Tăutul, ordonând să fie lumină, dar direct prin picturi! S-a ajuns la situaţia în care firma a tras sfori, pardon, cabluri de electricitate (fără avizul Ministerului Culturii) prin tranşarea trupurilor de sfinţi, ba un umăr, ba un cap (...). 

Şanţuri adânci au trecut dincolo de fresca murală, dincolo de haine sfinte, dincolo de ce are spiritual o biserică. 

Aşa se face că unii sfinţi au ajuns să fie băgaţi în priză, pentru că, realmente, s-au lipit  prize şi întrerupătoare de plastic pe picturi cu valoare de patrimoniu.

Gafa era prea mare aşa că preotul cu iniţiativa nu a sesizat-o organelor cu competenţe în domeniu, însă diriginţii de şantier nu au mai semnat devizele de lucrări, văzând aşa grozăvie.

Dar oamenii continuă să meargă la Biserica Răsvan, pentru ei "lumina" nu a venit niciodată din prize. 

 

Citit 1575 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Mai 2017 10:19

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.