Joi, 29 Septembrie 2022 16:26

Conacul D.D. Maican - lăsat în paragină de autorităţi Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Conacul Maican Conacul Maican sursa:turismbuzau.ro, sospatrimoiun.ro

Conacul D. D. Maican, monument istoric (BZ-II-m-B-02490) din comuna Gura Teghii, judeţul Buzău, se află în stare de degradare ca urmare a lipsei lucrărilor de consolidare/ reabilitare. Monumentul se află în proprietatea Academiei Române, care nu s-a arătat interesată de salvarea acestuia.

Istoric

Construit în anul 1903 de meşteri italieni, s-a aflat în proprietatea lui Dimitrie Dumitrescu Maican.

Acesta s-a născut în anul 1843 şi a fost fratele lui Niccolae Dumitrescu Maican, cunoscut drept fondatorul Marinei Militare Române.

A absolvit în anul 1864 cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri din Bucureşti, fiind şef de promoţie. De asemenea, a îndeplinit funcţii militare importante (comandant al Şcolii de Ofiţeri, al Şcolii Speciale de Artilerie, al Regimentului 6 Artilerie şi al Brigăzii 2 Artilerie), însă a fost implicat într-un scandal de corupţie care a dus la demisia guvernului condus de I.C.Brătianu. Drept urmare, a fost condamnat la un an şi 3 luni de închisoare şi i s-a retras gradul militar.

D.Maican mai este cunoscut şi pentru faptul că a înfiinţat staţiunea Bâsca-Penteleu, cumpărând mai multe moşii în zonă.

Frumuseţea conacului Maican este puţin cunoscută publicului: clădirea este un adevărat monument de arhitectură, construit în stil brâncovenesc din piatră ornamentată şi înconjurat de un peisaj pitoresc, cu priveliştea către confluenţa râurilor Bâsca Mică-Bâsca Mare şi spre munţii care străjuiesc localitatea.

Deficienţe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului

În prezent, conacul se află în proprietatea Academiei Române, care nu a iniţiat niciun demers pentru renovarea lui, ceea ce a condus la degradarea acestuia. Instituţia pare mai mult interesată de pădurile din zonă, decât de starea conacului. Conform unor surse locale, un membru al Academiei ar deţine o parte din pădurile din zonă.

Conacul Maican ar putea deveni un punct de atracţie turistică datorită frumuseţii sale arhitecturale şi peisajului pitoresc din zonă.

Citit 551 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2023 13:02


45.50081346994757, 26.449400663915025

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.