Marți, 25 Octombrie 2022 13:26

Cula Crăsnaru din Gorj - monument uitat din cauza ignoranţei Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Cula Crasnaru Cula Crasnaru monumenteuitate.org

Culele sunt printre puţinele construcţii rurale care au rezistat sute de ani. De altfel, acest tip de construcţii este răspândit în înreg spaţiul balcanic.

Judeţul Gorj se poate mândri cu un număr mare de cule, construite ca fortăreţe în faţa jafurilor iniţiate de turci. Un exemplu remarcabil este Cula Crăsnaru, monument istoric, înregistrat sub codul LMI-GJ-II-A-09390. În prezent, aceasta se află în stare de degradare, fiind abandonată de proprietari şi ignorată de autorităţile locale.

Istoric

Localizată în satul Groşerea, comuna Aninoasa, judeţul Gorj, Cula Crăsnaru se află pe coasta unui deal şi pare că supraveghează întregul sat.

Construită de Cocoş Crăsnaru, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, avea rol de veghe şi de apărare. De-a lungul timpului a suferit modificări: a fost incendiată de turci şi refăcută în anul 1801, de către Barbu Cocoş, fiul ctitorului, iar în 1898, a fost afectată de un puternic trăsnet. După 1951, a fost naţionalizată, găzduind sediul Sfatului Popular, iar în 1966 a fost reabilitată de către Direcţia Monumentelor Istorice.

Din punctul de vedere al modului de construcţie, are forma unui pătrat perfect, cu parter şi două etaje. Ultimul etaj are pe latura de sud un pridvor, iar pe laturile de est şi nord are un balcon. Pereţii sunt groşi şi prezintă nişte goluri de tragere pentru apărare.

Cula a fost retrocedată, în 2006, urmaşilor care au lăsat-o să se degradeze. În prezent, este abandonată, ultimul proprietar fiind decedat.

Deficienţe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului

Cula Crăsnaru se află, în prezent, într-o avansată stare de degradare: şindrila de lemn şi coloanele care susţin cupola acoperişului sunt distruse, balconul s-a degradat din cauza intemperiilor naturii, uşile şi ferestrele au fost furate, iar tencuiala nu mai există.

Suntem pe punctul de a pierde un patrimoniu de o deosebită valoare, motiv pentru care este necesar ca autorităţile, centrale şi locale, să găsească o soluţie comună pentru repunerea în valoare a acestui tip de construcţii şă să le redea circuitului turistic.

 

Citit 844 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2023 13:20


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.