Sâmbătă, 19 Octombrie 2013 17:02

Piaţa Presei Libere se schimbă radical. OAR se opune Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Pasajul de la Piata Presei Libere Pasajul de la Piata Presei Libere http://www.100construct.ro/

Primăria Capitalei va construi în Pieţa Presei Libere pasaje rutiere subterane, pasaje pietonale, iar în centru va amenaja o "curte de lumină descoperită", scrie B365.ro.

"Zona centrală a pasajului pietonal nu va fi acoperită. În pasaj vor fi plantaţi copaci şi spaţiu verde. Va fi o zonă de relaxare cu bănci şi spaţiu verde, dar mai jos, sub nivelul străzii. Nici în laterale pasajul nu va fi acoperit decât parţial, iar multe zone vor rămâne neacoperite, sub cerul liber", a explicat pentru B365.ro, Dorin Ștefan, arhitectul care a realizat proiectul Pasajului de la Piaţa Presei Libere.

În zona pieţei, pasajul pietonal va fi construit deasupra celui rutier.

"Aceste pasaje pietonale vor fi diferite faţă de ceea ce s-a făcut până acum. Nu se va intra direct în pasaj, printr-o groapă, ci foarte lin, printr-un fel de hol ce va coborî lent în subteran", a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Conform Planului Urbanistic Zonal, la Piaţa Presei Libere intrările/ieşirile din pasaj vor fi: în faţă la Casa Presei Libere (la staţia RATB), la intrarea în Parcul Herăstrău, la intersecţia cu Bd. Poligrafiei, dar şi pe Bd. Kiseleff, la intrarea către pavilionul H din Herăstrău, de o parte şi de alta a bulevardului. De altfel, prin această zonă (bd. Kiseleff) va trece şi magistrala de metrou care va face legătura cu aeroportul Otopeni.

În etapa a doua a proiectului este prevăzut un pasaj pietonal şi la Piaţa Montreal. În PUZ, aici sunt prevăzute cinci intrări/ieşiri dipuse pe fiecare parte a pieţei.

Cel mai mare monument din Bucureşti

În faţa Casei Presei, în locul statuii lui Lenin, se va ridica cel mai în alt monument din Capitală, dedicat luptei împotriva comunismului.

Este vorba de monumentul numit Aripi, al artistului Mihai Buculei. Monumentul este în construcţie acum, la Uzina Electromecanică Ploieşti, unde se construiesc şi rachete, urmând a fi terminat anul acesta.

Monumentul constă de fapt din trei aripi, care vor fi construite separat, pentru ca la final ele să fie îmbinate prin intermediul unor şuruburi foarte mari.

Fiecare aripă va avea în jur de 40 de tone, iar întreg monumentul va avea o înălţime de 24 de metri, la care se va adauga şi soclul pe care va fi amplasat.

La final, se estimează că întreaga lucrare va avea o înălţime de aproximativ 28 de metri, în condiţiile în care Arcul de Triumf are 27 de metri.

Cum va arăta pasajul rutier

Pasajul rutier de la Piaţa Presei Libere va avea forma literei Y. Se va intra în subteran de pe Șoseaua Bucureşti-Ploieşti, din dreptul Fântânii Mioriţa, şi va ieşi prin două pasaje subterane spre Bd. Kiseleff şi spre Bd. Mărăşti.
Accesul în subteran de pe Șos. Bucureşti-Ploieşti nu se va face prin mijlocul şoselei, ci prin lateral, pe partea dreaptă pe sensul de mers dinspre Ploieşti, printr-o rampă de coborâre.

Rampa de ieşire va fi plasată pe bulevardul Kiseleff tot pe partea dreaptă, pentru a nu schimba profilul actual al bulevardului.

Pe bulevardul Mărăşti, rampa de ieşire se va afla pe mijlocul şoselei. Pasajul va fi cu sens unic pe direcţia DN1-Bd. Kiseleff, neexistând intrare în subteran dinspre Arcul de Triumf.

Ordinul Arhitecților din România contestă PUZ-ul Pasajul Piaţa Presei Libere

Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Bucureşti a trimis un comunicat de presă prin care anunţă încă o dată poziţia de contestare a PUZ-ul Pasajul Piaţa Presei Libere, proiect prin care se amenajează una dintre cele mai cunoscute intersecţii din Bucureşti.

OAR este de părere că proiectul este inutil şi că va aduce modificări negative atât din punct de vedere arhitectural, cât şi din cel al mediului, precizează Adevărul.

Reprezentanţii Ordinului sunt de părere că proiectul este inutil funcţional şi fundamental nociv în raport cu zona cea mai importantă a Şoselei Kiseleff, cea care leagă Piaţa Presei Libere cu Piaţa Arcului de Triumf.

Ordinul Arhitecţilor din România şi-a expus poziţia, de altfel, în nenumărate scrisori trimise către municipalitate.

"OAR Bucureşti a prezentat, conform legii, argumentele pentru care consideră ca acest proiect nu este oportun pentru dezvoltarea Capitalei amintind că bugetul anual de peste un miliard de euro al Primăriei Capitalei ar putea fi utilizat pentru realizarea altor proiecte, cum ar fi centura Bucureştiului precum şi în numeroase proiecte de consolidare a fondului locativ vechi sau de dezvoltare a spaţiilor publice", se arată în comunicatul emis către "Adevărul".

OAR: Primăria Capitalei nu are nicio disponibilitate pentru dialog

Arhitecţii sunt de părere că, deşi oficial este afişată transparenţa, Primăria Capitalei ar avea o atitudine ostilă care, drept răspuns în faţa scrisorilor trimise, a afimat că “decizia asupra formei finale a proiectului aparţine autorităţilor ce deţin competenţa legală”.

Potrivit OAR, acest răspuns ar dovedi că, de fapt, PMB nu are nicio disponibilitate pentru dialog.

”Deşi utilitatea de principiu a consultărilor pe parcurs şi a dezbaterii publice este de netăgăduit, în practică ea este anulată – şi nu numai în acest caz – de atitudinea ostilă a Primăriei Municipiului Bucureşti care, afirmând că <>, dovedeşte că, de fapt, nu are nici o disponibilitate pentru dialog”, se arată în comunicatul citat.

Consilierii municipali au votat cu majoritate de voturi pe 28 august 2013 proiectul privind construirea Pasajului Rutier de la Piaţa Presei Libere.

Mai jos este expunerea detaliată a OAR Bucureşti trimisă Primăriei Capitalei, în care se prezintă argumentat poziţia arhitecţilor faţă de acest pasaj rutier.

Expunerea OAR București în privința PUZ-ului Pasajul Rutier Piata Presei Libere

 

Citit 2204 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2022 23:24

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.