Joi, 03 Noiembrie 2022 10:45

Vila Dalas - acoperită de nepăsarea autorităţilor Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Vila Dalas Vila Dalas www.replicaonline.ro

Clădirea amplasată în zona centrală a municipiului Constanţa este construită în stil neoromânesc, după planurile lui Anghel Saligny, unul dintre fondatorii ingineriei româneşti. Starea de degradare a vilei avansează, imobilul fiind abandonat atât de proprietar, cât şi de autorităţi.

Istoric

Proprietatea aflată pe strada Ferdinand nr.78 din Constanţa a fost construită la începutul anilor 1900, după planurile lui Anghel Saligny, pentru un bogat comerciant grec, numit Dalas, care botezase iniţial vila “Casa Gia”, după numele soţiei sale.

Până în anul 2005, clădirea a găzduit sediul Alianţei Franceze şi al unei grădiniţe. În 2006, imobilul a fost retrocedat proprietarilor Maria Constanţa Panaitide şi Felicia Stoenescu, care l-au scos la vânzare. Proprietatea a fost achiziţionată, în anul 2007, de omul de afaceri Viorel Done, prin compania COMPLEX ASTORIA SRL, în scopul dezvoltării unui proiect imobiliar ce viza construirea unui hotel cu mai multe etaje sau a unui bloc de locuinţe.

Noul proprietar a făcut demersuri pentru demolarea clădirii emblematice, autorizată, în anul 2019, de către administraţia locală a Municipiului Constanţa. Din fericire, în urma unor acţiuni protestatare şi de contestare a avizului de demolare, imobilul a fost salvat de la distrugerea totală.

 

Bijuteria arhitecturală este pusă în pericol de lipsa implicării autorităţilor

În pofida valorii arhitectonice şi patrimoniale, clădirea nu este clasată ca monument istoric. Se află în zona centrală a Constanţei de sit urban şi sit arheologic, ce implică un regim special al aprobărilor în ceea ce priveşte efectuarea unor lucrări.

Imobilul lăsat în paragină, are geamurile sparte şi zidăria afectată de trecerea vremii şi de lipsa reparaţiilor. Din păcate, vila a fost devastată fără ca nimeni să împiedice această distrugere.

 

Citit 406 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 11:21


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.