Joi, 01 Septembrie 2022 09:06

Hanul Gabroveni din Argeş - aproape o ruină Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Hanul Gabroveni Hanul Gabroveni mapio.net

Situat în Piteşti, judeţul Argeş, Hanul Gabroveni este reprezentativ pentru această zonă. În 2004, a fost declarat monument istoric (cod AG-II-m-B-13436), iar lipsa investiţiilor în consolidarea clădirii a dus la degradarea acestei bijuterii arhitecturale. În prezent, hanul se află în proprietate privată, iar deţinătorii şi-au exprimat de-a lungul timpului intenţia de a-l vinde, însă nu au găsit cumpărători. Oficialii locali au explicat lipsa de interes pentru achiziţionarea clădirii istorice ca urmare a resurselor financiare insuficiente.

Istoric

Hanul Gabroveni, cunoscut şi sub denumirea de “Hanul Gabroveni - Cuţitaru”, a fost construit în anul 1877 de către negustorul Hagi Hristea Vasiliu, originar din Bulgaria, data construcţiei fiind vizibilă deasupra ferestrei din pivniţă. Construit în forma literei U, ansamblul are o clădire cu faţada spre stradă şi două corpuri laterale care închid o curte interioară, cu acces printr-un gang. Această dispunere conferă construcţiei un aer tipic oriental.

Imobilul se remarcă prin zidurile făcute din cărămidă groasă, balcoanele cu feronerie deosebită şi este dispuns pe 3 nivele: pivniţă, parter (cu 18 camere) şi etaj (cu 20 de camere). De asemenea, dispune de un teren de 934 metri pătraţi, respectiv de o anexă de 181 metri pătraţi, care servea drept grajd pentru caii clienţilor.

Cândva a fost unul dintre cele mai cunoscute hanuri, aici poposind negustorii care ajungeau în zonă; însuşi istoricul Nicolae Iorga s-ar fi oprit la acest han.

După instalarea regimului comunist, întreg spaţiul a fost naţionalizat, devenind sediu al Întreprinderii de Comerţ cu Ridicata pentru Produse Alimentare/ ICRA. Ulterior anilor ‘90, ICRA s-a divizat în SC Neptun SA şi Aurora SA, iar ansamblul a fost achiziţionat de SC Neptun SA.

Deficienţe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului

Construţia impunătoare a Hanului Gabroveni se degradează cu fiecare zi ce trece, deoarece de-a lungul timpului nu s-au făcut investiţii pentru consolidarea sa (tâmplăria a căzut, podeaua a putrezit, pereţii s-au crăpat, tencuiala a început să cadă).

Neptun SA încearcă de ani buni să vândă acest imobil, dar încă nu s-a arătat nimeni interesat să o achiziţioneze. Deşi are drept de preempţiune, Primăria a transmis că nu dispune de suficiente fonduri pentru a îl cumpăra.

Dacă nu se intervine urgent pentru reabilitarea clădirii, aceasta riscă să rămână doar o amintire, iar locul său să fie luat de o construcţie rezidenţială.

Cu siguranţă, punerea în valoarea a acestui monument ar creşte potenţialul turistic în zonă, însă nimeni nu pare deocamdată interesat de conservarea trecutului.

Citit 695 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2023 13:08


44.857578226154075, 24.87866412961073

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.