Luni, 06 Februarie 2023 12:09

Casa Vasile Alecsandri din Bacău - o bijuterie arhitectonică în ruină Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Casa Vasile Alecsandri din Bacău este un monument istoric (cod BC-II-m-A-00763) aflat în stare avansată de degradare. După ani întregi în care a fost lăsată la voia întâmplării, fiind în proprietate privată, este acum deţinută de Consilul Judeţean Bacău.

Cu toate acestea, casa lui Alecsandri este o ruină ce stă să cadă. Am atras atenţia asupra stării sale deplorabile şi într-un articol din 2014, dar nu s-a schimbat nimic. Mai mult, starea de degradare a clădirii s-a accentuat, iar autorităţile nu au venit cu măsuri concrete de reabilitare.

Istoric

Remarcabilă prin stilul conacelor boiereşti şi prin coloanele în stil grecesc, a fost construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind cea mai veche clădire din municipiul Bacău.

A aparţinut familiei poetului Vasile Alecsandri, apoi a fost achiziţionată de generalul Dragomir Badiu, cel care a înfiinţat aici, în 1919, primul centru de cultură din oraşul Bacău (Casa de Sfat şi Citire “Vasile Alecsandri”).

A fost naţionalizată în perioada comunistă, iar după 1989 a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, sediul unei grădiniţe. În 1991, a fost inclusă pe lista monumentelor istorice (cod BC-II-m-A-00763).

În 1995, a fost retrocedată urmaşilor generalului Badiu, Florica Urziceanu şi fiicei sale, Rodica Urziceanu. Ulterior, moştenitoarele au vândut casa (în anul 2000) firmei Info-Terra, deţinută de cetăţeanul italian Mario Maggi, la preţul de aproximativ 38.000 de euro. Acesta avea ca obiectiv demolarea clădirii şi construirea unui ansamblu rezidenţial în locul acesteia, mai ales că se afla în zona centrală a oraşului. Nu a obţinut autorizaţia de demolare întrucât imobilul fusese declarat monument istoric.

Mario Maggi a contestat în instanţă clasarea clădirii ca monument istoric, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul său.

Nemulţumit, proprietarul a lăsat clădirea în paragină, iar în 2019 a vândut-o Consiliului Judeţean Bacău la preţul de 132.000 de euro. Autorităţile locale au declarat la acea vreme că au ca obiectiv reabilitarea acesteia şi reintroducerea sa în circuitul turistic.

Vasile Alecsandri - scriitor şi om politic marcant

În calitate de ministru de externe, a contribuit la realizarea “Micii Unirii” din 1859, când Moldova şi Ţara Românească au format un singur stat sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. În perioada februarie-iulie 1859, a fost trimis în misiune diplomatică pe lângă guvernele Franţei, Angliei şi Piemontului pentru a obţine recunoaşterea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza în Principatele Române.

De asemenea, a participat la mişcarea revoluţionară din Moldova (1848) şi a contribuit la elaborarea programului politic “Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”.

În plus, a fost o figură marcantă a mediului academic românesc. A fost unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Literare Române (1866) şi ai Societăţii Academice Române, dar şi poet, folclorist, dramaturg, punând bazele teatrului românesc şi literaturii dramatice din România.

A scris “Hora Unirii”, cântec asociat în conştiinţa colectivă Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859.

Clădirea emblematică este afectată de trecerea timpului şi de lipsa lucrărilor de reabilitare

Casa Vasile Alecsandri din Bacău se află într-o stare precară: acoperişul este distrus, pereţii, pictaţi cu graffitti, stau să cadă, geamurile sunt sparte, tâmplăria şi parchetul au fost furate, iar interiorul este plin de moloz.

Structura de rezistenţă a fost afectată de câteva incendii şi curtea pare un depozit de gunoi. Mult timp, casa a fost locul de refugiu al oamenilor străzii.

Pentru a camufla această imagine dezolantă, autorităţile au montat în faţa casei un banner cu poza lui Alecsandri.

În locul acestei ruine, am putea să avem un muzeu dedicat marelui poet paşoptist, cu obiecte şi lucrări care i-au aparţinut. Însă, pentru salvarea monumentului este nevoie de multă voinţă din partea autorităţilor.

Citit 1561 ori Ultima modificare Luni, 06 Februarie 2023 12:29


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.