Marți, 07 Martie 2023 15:59

Conacul Bogdan - bijuterie neogotică abandonată Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Conacul Bogdan Conacul Bogdan www.sothebysrealty.ro

Clădirea impunătoare a fost construită în 1812, în stil romantic cu influenţe gotice de şcoală germană. Conacul a aparţinut boierului Dimitrie Bogdan. Ulterior, familia boierului Gheorghiu a cumpărat domeniul şi l-a transformat în reşedinţă de vară, aducând o serie de elemente arhitectonice ce s-au păstrat până în prezent. În anul 1945, a fost confiscat de regimul comunist, care l-a lăsat în paragină timp de 40 de ani. Din anul 1982, clădirea a găzduit Spitalul de Bolnavi Psihici Cronici Gâdinţi, ulterior, fiind revendicată de moştenitori, care au vândut imobilul în anul 2008. Conacul este clasat drept monument istoric de interes local, însă autorităţile nu au făcut demersuri pentru ca valoarea patrimonială să nu fie afectată de starea de degradare. Actualul proprietar, omul de afaceri din plan local, Sorin Ovidiu Fărcăşel (închis pentru şantaj), a pus imobilul în vânzare la începutului anului 2023, pentru suma de 350.000 de euro. Deşi are peste 200 de ani, conacul poate fi restaurat, având funcţiune hotelieră şi rezidenţială şi un potenţial turistic important.

 

Istoric

Conacul din localitatea pe Gâdinţi, judeţul Neamţ, este amplasat pe un domeniu cu suprafaţa de 17.500 mp, fiind construit, în anul 1812, de boierul Dimitrie Bogdan şi soţia sa, Georgeta, alături de biserica Sfântul Dumitru. Din cauza datoriilor, familia Bogdan a pierdut domeniul, care a fost cumpărat de la Banca Românească, în jurul anului 1870, de familia boierului Gheorghiu. Acesta a transformat imobilul în reşedinţă de vară, l-a extins şi l-a renovat, toate elementele decorative, inclusiv blazonul datând din acea perioadă.

Clădirea principală, construită în stil neogotic, are o suprafaţă de 1.406 de mp, fiind regăsite elemente arhitecturale impresionante (turnul central poartă o emblemă în centru, sub golurile de aerisire - bourul Moldovei şi stema familiei Bogdan, în interior, se regăsesc două sobe de teracotă şi o cutie de valori, unde erau păstrate bunurile de valoare).

În anul 1945, conacul a trecut în proprietatea statului, fiind abandonat timp de aproximativ 40 de ani. Ulterior, în perioada 1982 - 2009, a funcţionat Spitalul de Bolnavi Psihici Cronici Gâdinţi. Moştenitorii boierului Gheorghiu au revedincat domeniul în anul 2008 şi au vândut drepturile litigioase firmei IMO CONS COMPANY SRL, care a devenit proprietar la domeniului pentru 700.000 de lei.  

Compania înfiinţată în anul 2007 are sediul în Roman, judeţul Neamţ, specializată în cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Administratorul firmei este Sorin Ovidiu Fărcăşel (care a avut diferite probleme juridice, fiind închis pentru şantaj). Acesta este şi asociat în cadrul companiei, alături de cetăteanul luxemburghez, Pierre Jean Arens, şi Ancuţa Bradu.

Recent, imobilul a fost scos la vânzare pentru suma de 350.000 de euro, pe site-ul sothebysrealty.ro - agenţie imobiliară specializată în intermedierea şi comercializarea imobilelor rezidenţiale, inclusiv a clădirilor ca monument istoric, fiind prezentat de transformare a conacului cu diverse destinaţii - spaţii de evenimente, reşedinţă privată, clinică sau centru de lux pentru seniori.

  

Lipsa implicării autorităţilor pune în pericol valoarea patrimonială a imobilului

Deşi se află pe lista monumentelor istorice de interes local (LMI: NT-II-m-B-10621), atât actualul proprietar, cât şi autorităţile locale, au lăsat conacul în paragină. De-a lungul vremii, au fost lansate mai multe scenarii cu privire la reabilitarea conacului şi transformarea într-un muzeu al vânătorii, fără a fi realizate acţiuni în acest sens. În prezent, autorităţile locale au oportunitatea preluării domeniului cu potenţial investiţional şi turistic, însă, administraţiile din plan local şi judeţean au precizat că nu există fondurile necesare pentru achiziţionarea imobilului, trecându-se uşor peste procedura legată de dreptul de preempţiune al statului.  

 

Citit 384 ori Ultima modificare Marți, 07 Martie 2023 16:23


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.