Vineri, 12 Octombrie 2018 19:35

Centenarul Marii Uniri, pretextul perfect pentru cheltuieli excentrice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Polițist, centenar. Ce se întâmplă când poliția locală face cultură pe bani publici Polițist, centenar. Ce se întâmplă când poliția locală face cultură pe bani publici Recorder.ro

Fără un plan de cheluire a banilor publici și fără un criteriu de calitate, Centenarul Marii Uniri a devenit pretextul perfect pentru cheltuieli excentrice din partea autorităților.

Având pe mână un buget alocat de aproape 150 de milioane de lei, Ministerul Culturii nu ezită să gireze orice proiect ce serbează existenţa de 100 de ani a României. Astfel sărbătoarea care ar fi trebuit să le amintească românilor despre cel mai important moment din istoria naţională s-a transformat într-un bâlci continuu plătit din banii românilor.

Iar pe lângă banii veniţi de la Guvernului României, primarii se grăbesc şi ei să-şi pună numele lângă Centenar.

Aşa s-a ajuns la strania situaţie în care până şi Poliţia Locală a Sectorului 2 din Capitală s-a înscris pe lista organizatorilor de spectacole culturale cu ocazia Centenarului, scriu cei de la Recorder.ro. 320.000 de lei (aproximativ 70.000 de euro) au primit poliţiştii pentru a pune la cale o serată dansantă cu iz patriotic chiar în holul primăriei de sector. Iar, când o mână de foşti gardieni publici renunţă la pulanul şi la spray-ul paralizant din dotare pentru a se apleca asupra chestiunilor de cultură, rezultatul nu poate fi decât o comedie de proporţii istorice.

O comedie pentru care şi-au dat concursul curios de multe de instituţii din România: Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor, Arhivele Naţionale, Poliţia Capitalei, Agenţia Naţională Antidrog, Agenţia Împotriva Traficului de Persoane, Liga Navală Română, Primăria Sectorului 2 şi alte câteva fundaţii culturale, edituri private şi artişti.

Aceeași situație o întâlnim și la Sectorul 5 din București unde primăria s-a gândit că înainte de sărbătoarea Centenarului României și înainte de zilele Bucureștiului, cetățenii din Sectorul 5 să se bucure de 50 de ani de la prima atestare documentară. Sărbătoarea Semicentenarul celui mai sărac sector al Capitalei a avut și o notă de plată consistentă: 3.258.216 lei (adică 700.000 de euro) pentru bâlci politic cu muzică de fanfară și fasole cu ciolan.

Situaţia nu se prezintă diferit nici în ţară: în Slatina, de pildă, municipalitatea a alocat 60.000 de lei pentru dotarea fiecărei săli de clasă din oraş cu tricolor şi stemă a României. Iar în oraşul Lehliu-Gară din Călăraşi, unul dintre programele finanţate de la buget presupune „realizarea unui material în Powerpoint“ despre regii României Mari, Ferdinand şi Maria.

Nimeni nu ştie, de fapt, cât de scumpă e factura acestei sărbători naţionale, un lucru este clar: sărbătoarea care a început în acest an se va întinde până în 2022 după ce președinteleKlaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale referitor la Centenar.

În Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 22/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administrației publice centrale cu privire la Centenarul României se prevede că acțiunile și proiectele de aniversare dedicate Marii Unirii se realizează, "anual, în perioada 2018 - 2022, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale în limita sumei aprobate cu această destinație, după stabilirea acestora de către Comitetul interministerial".

Citește mai mult pe Recorder.ro.

Citit 1328 ori Ultima modificare Vineri, 12 Octombrie 2018 19:44

Media

Polițist, centenar Recorder.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.