Joi, 09 Martie 2023 12:52

Casa memorială a poetului Alexandru Macedonski - în aşteptarea reabilitării Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Casa lui Alexandru Macedonski Casa lui Alexandru Macedonski agerpres.ro

Casa în care poetul Alexandru Macedonski, “părintele simbolismului românesc”, şi-a petrecut o mare parte a copilăriei sale a ajuns o ruină din cauza lipsei lucrărilor de reabilitare/ conservare şi a intervenţiei agresive a localnicilor, care au furat tot ce exista în interior. Aflată pe lista monumentelor istorice (cod DJ-IV-m-B-08470), clădirea aşteaptă să fie salvată de autorităţile locale, care au primit-o în urma donaţiei moştenitorului Vlad Berlescu.

Date generale

Conacul se află în comuna Goieşti din judeţul Dolj şi a fost construit în prima parte a secolului al XIX-lea, aparţinând familiei poetului Alexandru Macedonski.

După moartea mamei, cei 3 fraţi Macedonski (Maria, Alexandru şi Dimitrie) au vândut moşia familiei boiereşti Berlescu.

Odată cu instalarea regimului comunist, conacul a intrat în proprietatea statului şi a funcţionat drept şcoală, cămin cultural şi, ulterior, Casa Memorială “Alexandru Macedonski”. Aici s-au derulat activităţi culturale, la care au participat elevi şi personalităţi de marcă ale culturii româneşti.

După 1990, clădirea a fost preluată de Vlad Berlescu, descendentul proprietarilor moşiei, fiul lui Mihai Berlescu, fost ministru al Industriei şi Comerţului în timpul guvernului condus de Alexandru Averescu III.

În 2001, Vlad Berlescu a donat proprietatea din Goieşti (casa de 255 metri pătraţi şi 49 de hectare de teren) Consiliului Judeţean Dolj, cu condiţia ca acestea să fie folosite în interesul copiilor din cadrul Direcţiei Judeţene de Protecţie a Drepturilor Copilului Dolj.

Ulterior (2006), întreaga moşie a intrat în posesia Consiliului Local Goieşti. Din păcate, autorităţile au lăsat clădirea în paragină şi nu au luat nicio măsură pentru renovarea acesteia.

În prezet, clădirea se află în stare de degradare, deşi figurează pe lista monumentelor istorice (cod DJ-IV-m-B-08470).

Doar zidurile şi acoperişul au mai rămas, structura de rezistenţă a fost afectată, parterul şi subsolul sunt acoperite de igrasie, iar întreaga tâmplărie a fost furată.

Potrivit primarului comunei Goieşti, Gheorghe Corbeanu, a fost realizat un proiect tehnic pentru reabilitarea casei, acesta fiind pus la dispoziţia Consiliului Judeţean Dolj. În plus, conform comunicatului transmis de “Agerpres”, reabilitarea clădirii ar costa 300.000 de euro, iar din bugetul total al judeţului Dolj pentru 2023, autorităţile au alocat 100.000 de lei pentru reabilitarea acestui monument istoric.

Rămâne de văzut cum se va concretiza întregul plan!

Reabilitarea acestei clădiri ar reprezenta un semn de recunoştinţă faţă de poetul Alexandru Macedonski şi faţă de Vlad Berlescu, cel care şi-a donat moşia comunităţii. De asemenea, clădirea ar putea deveni şi un punct turistic al zonei.

Citit 674 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2023 10:04


44.50432005753141, 23.75195026753941

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.