Luni, 30 Iulie 2012 22:21

Aşa se face restaurarea?! Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Gavroveni. Gavroveni. Foto: www.sospatrimoniu.ro

Din luna martie a acestui an la Hanul Gabroveni se execută lucrări neautorizate de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Imobilul, al cărui proprietar este municipalitatea, a stat în paragină zeci de ani, anul trecut fiind în pericol de colaps. 
 
Reprezentanţii Ministerului Culturii, promiteau la începutul lucrărilor că restaurare clădirii vechi va fi gata în doi ani, când ar trebui transformat într-un centru cultural european, printr-un proiect de 5 milioane de euro. 
 
După finalizarea lucrărilor de restaurare, Primăria Capitalei va construi lângă han, o clădire nouă, care va adaposti o sală de spectacole, susţineau în martie cei de la Hotnews.
Sunt istorici care plasează începuturile Hanului Gabroveni în 1739, pe baza însemnărilor francezului Jean Claude Flachat, potrivit căruia fiul lui Nicolae Mavrocordat, Constantin, ar fi înălţat un "bezesten" - o clădire pătrată, un fel de hală - care să fie ocupat de negustori străini, greci, turci sau unguri, dar fostul secretar domnesc nu face nicio precizare în ceea ce priveşte localizarea construcţiei.
 
Cercetările arheologice şi documentele de epocă atestă însă faptul că Hanul Gabroveni a fost construit între 1804-1818 pe locuri ocupate anterior de case mai modeste realizate din cărămida, datând din secolele XV-XVI, şi ale căror vestigii au fost descoperite sub nivelul pivniţei hanului. 
 
Aici veneau să se adăpostească negustori bulgari care îşi aduceau mărfurile din Gabrovo. 
 
Epoca de glorie negustorească a acestui han, care a ars şi a fost refăcut de mai multe ori, se întinde pe durata unui sfert de veac, între 1825 şi 1850. 
 
Se pare că această clădire a adus în peisajul oraşului pentru prima dată elementul "pasaj". 
 
La parter se aflau prăvălii pentru vânzarea cu amănuntul a produselor textile. 
 
Accesul în acest culoar lung de aproape 50 m în faţa prăvăliilor boltite se făcea doar pe la capetele lui prin porţile din stejar masiv închise cu feronerie de fontă.
 
După 1900 a fost transformat în Hotel Gabroveni Universal.
 
Și după război clădirea și-a păstrat parțial caracterul comercial. 
 
În 1968 și ulterior s-au întreprins diverse studii pentru restaurarea și refuncționalizarea complexului arhitectural, studii și intenții care nu s-au materializat până în acest an.
 
Hanul Gabroveni este un monument istoric, clasat în Lista Monumentelor Istorice la categoria A.

Galerie foto: Restaurarea Hanului Gabroveni.

Citit 1534 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Mai 2014 23:25

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.