Sâmbătă, 13 Februarie 2016 15:02

Capitala va avea din nou propria sa colecție de artă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Cladirea BCR. Cladirea BCR.

După o pauză de peste 30 de ani, pinacoteca Bucureștiului va fi redeschisă într-unul dintre cele mai frumoase monumente ale Capitalei: fosta clădire BCR, cunoscută pe vremuri drept Palatul Dacia.

Acolo vor fie expuse peste cinci mii de piese de patrimoniu, printre care picturi semnate de Grigorescu, Luchian sau Tonitza, tablouri care până acum au stat ascunse prin depozite. Decizia a fost luată de Primăria Capitalei, care a dat la schimb Băncii Comerciale fosta clădire Bancorex și aproape patru milioane de euro.

Palatul Dacia, construit la sfârșitul secolului al 19-lea pe ulița cea mare a Lipscanilor, în locul unui fost han grecesc, se află chiar în vecinătatea Băncii Naționale. Asta pentru că la acea vreme, bâtranul cartier grecesc devenea cartierul bancherilor. Dincolo de zidurile cunoscute de trecătorii din centrul vechi stă o arhitectură copleșitor de frumoasă.

Palatul a fost creat pentru prima societate românească de asigurări, înființată în 1871. La acea vreme, românii investeau cel mai mult în asigurări în caz de incendiu, dar și de grindină.

De-a lungul timpului, consiliul de administrație a fost format din membrii celor mai bogate familii românești precum: Cantacuzino, Ghica, Stirbey sau Crissoveloni.

Directorul Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru, spune că această clădire “este păstrată conform proiectului de la sfarșitul sec al XIX-lea. Intervențiile de consolidare privind structura le avem din perioada post-1950, când aici a fost un pasaj comercial cu multe magazine”. Își amintește că acolo erau mai multe magazine de încălțăminte, dintre care și unul din care și-a cumpărat adidași când era adolescent.

Așa cum s-a întâmplat și în alte orașe europene o fosta banca devine muzeu. Aici va fi redeschisă pinacoteca Bucureștiului, înființată în anul 1933.

“S-a născut tot din dorința unor proprietari, unor colecționari, care au donat municipiului București colecțiilor lor”, spune Adrian Majuru.

Ulterior, primăria a achiziționat și alte lucrări, astfel că în momentul în care a fost închisă, în 1984, cuprindea peste 5000 de obiecte: inclusiv tablouri și sculpturi.

Dintre cele mai cunoscute piese de patrimoniu, se numără picturi de Tattarescu, Grigorescu, Luchian, Tonitza, Petrascu sau Camil Ressu. Lucrările de renovare ar urma să înceapă anul acesta.

Sursă: Știrile ProTV.

Citit 818 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Februarie 2016 21:36

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.