Duminică, 10 Februarie 2019 11:48

7,3 milioane lei pentru pasarela pietonală de lângă Fântâna Miorița

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Cum va arata pasarela pietonala Cum va arata pasarela pietonala Foto: Hotnews

Primăria Capitalei va construi o pasarelă pietonală pe Șoseaua București-Ploiești lângă fântâna Miorița, potrivit unui proiect aprobat anul trecut de Consiliul General.

Pasarela va avea o lungime totală de 140 de metri şi o înălţime de aproape 7 metri şi două lifturi, iar durata lucrările va fi de patru luni.

Municipalitatea estimează că acest proiect va consta peste 7,3 milioane de lei.

"Proiectul are ca scop optimizarea traficului rutier şi pietonal pe artera de circulaţie menţionată, sporirea condiţiilor de siguranţă şi confort, precum şi reducerea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni. Va asigura traversarea în condiţii de siguranţă şi confort a pietonilor, va asigura gabaritul de liberă trecere atât arterei de circulaţie pe care o traversează, cât şi traficului pietonal pe care îl deserveşte", se arată în proiectul de hotărâre aprobat în şedinţă.

În studiul de fezabilitate, obținut de HotNews.ro, au apărut primele simulări cum va arăta aceasta. Aspectul este important deoarece în zonă sunt mai multe clădiri monument istoric.

Potrivit studiului de fezabilitate, pasarela va avea o structură metalică, balustradele vor fi din metal și sticlă, iar copertina din sticlă cu rezistență mare la transmisia razelor ultraviolete. Zona pietonală va fi pavată cu beton amprentat ce imită scoarța de copac. Scopul pasarelei este de a înlocui trecerea de pietoni de la sol, una foarte periculoasă pentru pietoni.

În zonă sunt mai multe monumente istorice - Parcul Herăstrău, Gara Băneasa, Muzeul Minovici, însă studiul de fezabilitate nu spune cum va fi afectată imaginea acestora. Studiul de fezabilitate este realizat de Compania Municipală Dezvoltare Durabilă.

Pasarela de la Fântâna Mioriţa este una dintre cele 11 pasarele pietonale pe care Primăria Capitalei intenţionează să le monteze. Celelalte 10 pasaje vor fi amenajate astfel: trei pasaje la metrou Aurel Vlaicu, spre Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi Prefectură, spre viitorul Spital Metropolitan şi spre mall Promenada, şi alte pe Calea Grivitei – RATB Carpaţi, între strada Dorna şi strada Soveja, pe Şos. Alexandriei, la ieşirea din Bucureşti spre Bragadiru, în zona penitenciarului Rahova, pe Str. Liviu Rebreanu, spre mall Park Lake, pe Bd. Iuliu Maniu, la hypermaket Cora, pe Calea Văcăreşti, la intersecţia cu strada Pridvorului, în zona staţiei de metrou Mihai Bravu, pe Şoseaua Mihai Bravu nr. 30, la ieşirea din pasajul Bucur Obor şi pe Bd. Doamna Ghica – str. Dimitrie Grozdea.

Fântâna Mioriţa

Fantana Miorița
Fantana Miorița

Fântâna Mioriţa este un monument din Bucureşti, situat pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, în faţa Muzeului de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici. Construcţia a fost executată după planurile arhitectului Octav Doicescu, mozaicurile alb-negru, cu care este înfrumuseţat monumentul, fiind realizate de Miliţa Petraşcu. Mozaicurile ilustrează balada Mioriţa, din acest motiv numele baladei a fost împrumutat şi monumentului. Inaugurarea monumentului a avut loc în anul 1936, în cadrul evenimentului "Luna Bucureştilor".

Monumentul este executat din granit de Dobrogea şi e format dintr-un bazin de mari proporţii în formă de elipsă, diametrul mare fiind de 50 m, iar cel mic de 20 m. Fântâna, amplasată în mijlocul bazinului, este formată din două ziduri voluminoase şi paralele, având o lungime de 16 m, o înălţime de 3,20 m şi o lăţime de 0,6 m. Între cele două ziduri este construită o pantă din piatră, cu o lăţime de un metru, capetele acesteia ieşind în afara celor două ziduri cu cinci metri.

Faţadele monumentului prezintă frize de mozaic alb şi negru, fixate în piatră, ilustrând scene din balada Mioriţa. Pe una din părţi sunt descrişi cei trei ciobani şi cele trei turme de oi, iar pe cealaltă este reprezentată nunta stăpânului Mioriţei şi moartea acestuia.

Citit 993 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2019 12:04

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.