Joi, 18 Aprilie 2019 22:32

Monumente istorice, în pericol de dispariție

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Casa Miclescu Casa Miclescu Sursa foto: Victor Radulescu, Wikipedia

Mai multe monumente istorice din Capitală aflate în proprietatea persoanelor fizice sunt ajutate de oameni să pice, prin nepăsare sau ca urmare a unor interese, iar autoritățile par a uita de importanța acestora. Astfel se face că monumente precum casa Miclesu, Teatrul de Vară din Bazilescu, casa Nanu-Muscel sau Moara lui Assan se degradează pe zi ce trece.

Moara lui Assan, construită în 1853, în zona Obor-Lizeanu, este prima moară cu aburi din România. În mai 2008, un incendiu a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii, iar în ianuarie 2012, acoperișul și un perete din corpul principal s-au prăbușit. Obiectivul, încadrat în prezent în categoria B a monumentelor istorice, este în administrarea Ministerului Culturii.

În ceea ce privește Casa Miclescu, în care s-au filmat secvențe din filmul “Felix și Otilia”, este un monument istoric de categoria B, situat pe bulevardul Kiseleff, nr. 35-37. în spatele unui gard, clădirea construită la începutul secoului al XX-lea în stil neoromânesc după planurile realizate de arhitectul Ion Mincu, este lăsată în paragină.

Casa în care s-au organizat baluri la care au participat membri ai familiilor Cantacuzino, Brâncoveanu și Sturdza are, în prezent, acoperișul rupt, iar fundația acesteia este săpată, pentru a permite apei să se infiltreze și să se degradeze, astfel, mai repede, spune arhitectul Horia Vișan.

"Este incredibil de frumoasă casa și este lăsată într-o ruină, cu intervenții să o ajute să înceapa o "reparație", folosesc ghilimele, pentru că au săpat-o pe la fundație, ca să intre apa, și au mai rupt pe ici, pe colo, acoperișul, numai ca această casa este bine făcută și de vreo 50 de ani tot stă. Încercarea sa o distrugă a pornit după Revoluție. Cel care deține casa acum, persoana fizică, așteaptă să cadă, pentru că terenul pe care stă, pe bulevardul Kiseleff, este foarte mare. Casa este clasată ca monument B și nu are cum să o dărâme, pentru că, dacă dărâmi un monument de arhitectură este faptă penală", a declarat Horia Alexandru Vișan, arhitect în cadrul firmei Hav-Arhitectura, pentru WALL-STREET.

Casa Nanu-Muscel, situată în Piața Romană, lângă clădirea Academiei de Studii Economice (ASE), a fost construită în stil neo-romantic cu accente Art Nouveau. În prezent, clădirea este în administrarea ASE-ului. În martie 2018, reprezentații instituției declarau, pentru news.ro, că lucrările de consolidare și restaurare a casei Nanu-Muscel vor fi reluate în 2019, după ce va avea loc o nouă licitație privind contractarea unei firme de construcții.

Citiți despre situația celorlalte monumente amintite pe wall-street.ro.

Citit 1439 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2019 22:44

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.