Duminică, 27 Octombrie 2013 05:16

"Poarta Sărutului" a lui Brâncuși "a devenit galbenă Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Poarta Sarutului. Poarta Sarutului. Foto: http://www.gorjeanul.ro/


UPDATE:
Politiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Constantin Brâncuși din municipiul Târgu Jiu care, anul trecut, au fost spălate cu jet de apă sub presiune, în urma operațiunii Poarta Sărutului îngalbenindu-se.

Purtătorul de cuvant al Poliției Județene Gorj, Florin Roșca, a declarat, marti, că a fost deschis un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modul în care s-au realizat operațiunile de spălare a operelor lui Brâncuși din Târgu Jiu.

Potrivit sursei citate, cercetările sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu și vizează infracțiunea de distrugere.

Poarta Sărutului, celebra operă a lui Brâncuși din Târgu Jiu, a fost spălată cu jet de apă și a devenit galbenă, după ce sărurile de fier au ieșit la suprafață, acuză proiectantul lucrărilor de restaurare, Dorin Dănilă, citat de Agerpres. 

Institutului Național al Patrimoniului (INP) a alocat 370.000 de lei pentru restaurarea și conservarea operei care face parte din Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor', iar recepția tehnică a lucrărilor urma să aibă loc joi, dar a fost amânată din cauza neînțelegerilor între comisia tehnică și proiectant.

"Se lucrează pe ascuns, nici nu știi ce se face. Spălarea Porții este o aberație, ceva inadmisibil, tot fierul din poartă a ieșit la suprafață. S-a făcut fără aviz, cine lucrează fără aviz e pasibil penal. Nu există niciun proiect care să spună că acest monument se poate spăla cu pompa de presiune. Acum Poarta este galbenă, din cauza spălării cu apa, sărurile de fier au ieșit la suprafață, sunt fâșii galbene. Poarta a devenit galbenă. Nu am pățit niciunde cum am pățit aici, am lucrat cu somități și în mii de locuri", a afirmat  joi proiectantul.

Premierul Victor Ponta a anunţat, sâmbătă, că o comisie internaţională de experţi va analiza Poarta Sărutului, îngălbenită după ce a fost spălată sub presiune, transmite Mediafax.

"Mă aşteptam să o găsesc dărâmată, după ce am văzut la RTV! Mă gândeam că pică!", a spus premierul, la o discuţie faţă în faţă cu şeful Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Moraru.

Dorin Dănilă a afirmat joi că are obiecții de ordin tehnic cu privire la respectarea modalității de restaurare și nu va semna recepția lucrării.

"Domnii din comisie, în loc să-mi dea documentele, au întins-o, iar acum eu nu mai pot să aflu nimic. Sunt proiectantul acestei lucrări, dar nu am fost chemat niciodată. Habar nu am avut că s-a ținut licitația. Dumnealor nu au mai prezentat ce trebuia să prezinte și mă forțeaza pe mine, mă presează, să semnez, dar fără să văd daca e totul în regulă. Eu nu am semnat nimic. Dacă aflăm și au spus că s-a deschis lucrare acum o lună, dacă se punea afișul conform legii, trebuia să se puna un panou, de ce nu l-au pus? De ce s-a stat în asemenea situație? Sunt și proiectantul 'Coloanei fără Sfârșit', sunt probleme și acolo, din 2011 s-a depus un proiect, aștept finanțarea, sunt jocuri de culise", a declarat Dorin Dănilă.

Proiectantul a mai spus că cei care s-au ocupat de restaurare nu erau îndreptățiți să facă acest lucru.

"Aceste lucrări atrag foarte mulți neaveniți, sunt oameni care în viața lor nu au făcut lucrări de o asemenea anvergură, dar se bagă. Sunt oameni care au altă specialitate, în această lucrare trebuia să fie doar specialiști în Domeniul 9. Aflu că aici s-au băgat niște arhitecți ca să-și lege și ei numele de această chestiune. Nu are treabă cu arhitectura restaurarea de piatră, restaurarea de piatră este făcuta de atestați în Domeniul 9, nu are nicio legătură cu acești băgăcioși", a susținut proiectantul.

Directorul Centrului 'Constantin Brâncuși', Adina Andrițoiu, a declarat că nu știe dacă lucrările comisiei vor fi reluate.

"Nu a fost lăsată comisia să își facă treaba. Este o chestiune între INP și executant, adica Grup Corint. Ce s-a întâmplat între comisie și proiectant este o chestiune asupra căreia nu pot să comentez. Dacă sunt neclarități cu privire la spălarea Porții, acest răspuns poate fi dat doar de cei de la INP, detaliile se cer de la specialiști. Noi doar am gestionat o problemă administrativă", a spus Adina Andrițoiu.

Potrivit institutului, lucrările care au fost executate la 'Poarta Sărutului' au inclus înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolații bituminoase, curățarea pietrei, biocidare și hidrofugare.

Neînțelegerile au avut loc cu doar o zi înainte de seria manifestărilor prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental 'Calea Eroilor', care cuprinde 'Masa Tăcerii', 'Poarta Sărutului' și 'Coloana Infinitului'.

INP respinge acuzațiile și va depune plângere penală împotriva proiectantului

Institutul Național al Patrimoniului afirmă că "Poarta Sărutului" nu ar fi fost alterată în urma lucrărilor de restaurare, așa cum acuză proiectantul lucrărilor, Dorin Dănilă, și afirmă că va depune plângere penală împotriva acestuia.

"Este o minciună sfruntată a unui om frustrat care a încercat să obțina această lucrare ilegal. Nu s-a dat cu niciun jet de apă", a declarat joi pentru HotNews.ro directorul Institutului, Alexandru Muraru.

"Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituție respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obținerii încredințării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii și a angajaților Institutului.

Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate. El este unul dintre principalii vinovați care au contribuit prin lucrările efectuate, în urmă cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (dl. Dănilă fiind șeful de lucrări de la acea vreme). Institutul Național al Patrimoniului va depune plângere penală împotriva celui care a calomniat public instituția și a celui care a încercat obținerea unor lucrări prin încălcarea legii", afirmă directorul Institutului, citat de HotNews.

Astfel, potrivit sursei citate, prima valoare estimată de Dorin Dănilă pentru lucrările de restaurare ar fi fost de 860.095 lei "și a fost considerată exagerată atât de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii cât și de către INP. A doua propunere a d-lui Dănila a fost de 557.559 lei și a avut aceeași soartă ca și prima propunere. Abia a treia valoare estimată, propusă de dl. Dănila a fost aprobată".

Institutul reamintește că restaurarea monumentului "Poarta Sărutului" reprezintă o investiție esențială pentru înscrierea obiectivului pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în condițiile în care România va depune în februarie 2014 dosarul pentru înscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Tg. Jiu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sursă: HotNews.

Citit 2024 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Mai 2014 10:45

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.