Duminică, 20 Noiembrie 2016 00:33

Biserică-monument istoric, distrusă de preot

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Biserica Sfântul Nicolae din comuna doljeană Coșoveni Biserica Sfântul Nicolae din comuna doljeană Coșoveni

O biserică monument istoric din Dolj este distrusă chiar de preotul care slujește acolo. Duhovnicul s-a apucat să renoveze clădirea construită la începutul anilor 1800, însă fără a avea vreun aviz sau autorizație de la Ministerul Culturii, precizează Digi24. 

O soarta asemănătoare a avut și Biserica Sfinții Voivozi Ceplenița unde părintele a distrus trei dintre stâlpii construiţi în 1802 când a încercat să ridice o casă parohială mai mare în curtea lăcaşului de cult

În cazul monumentului istoric din Dolj, meșterii care au dat deja jos o parte din tencuiala exterioară nu sunt specialiști în recondiţionarea monumentelor istorice, ci săteni.

Construită în anul 1809, Biserica Sfântul Nicolae din comuna doljeană Coșoveni este una dintre puținele biserici din zonă în care se păstrează pictura originală, realizată în frescă. În ultimele zile însă, localnicii au pus la pământ jumătate din tencuiala pereţilor exteriori. A fost dorința preotului paroh care a hotărât că biserica trebuie renovată. Lucrările au început însă doar cu binecuvântare bisericească, nu și cu autorizațiile legale.

„Asta nu înseamnă că au dărâmat biserica în sine. Dacă noi enoriașii ne punem obolul fiecăruia... hai, frate, să punem să facem ceva pentru biserica noastră, e un lucru rău? Eu nu văd un lucru rău”, afirmă un locuitor din Coșoveni.

Statutul de monument istoric impune ca orice lucrare să se facă doar cu autorizaţii speciale de la Ministerul Culturii.

"În momentul în care am aflat că persoanele respective sunt puse pentru a da jos tencuiala de pe biserică, această biserica monument istoric, am sesizat pe domnul primar ca să sistăm acești oameni”, a spus viceprimarul comunei, Victor Gogonea. 

Preotul spune că nu a făcut nimic ilegal, însă Direcţia Cultură, Culte și Patrimoniu Dolj a deschis o anchetă.

"Am depus documentele necesare pentru a intra în legalitate, dacă este vorba de legalitate. Deocamdată tencuiala era căzută la biserică, vom aștepta să ne vină avizele sș vom continua lucrarea. Nu afectăm structura bisericii, arhitectura bisericii, pictura bisericii”, a explicat preotul Ștefan Drăgotescu. 

Biserica este pe lista monumentelor istorice din 2001 și se află în Patrimoniul Mitropoliei Olteniei.

Stâlpii bisericii din Cepleniţa au pierdut lupta cu timpul 

O soarta asemănătoare a avut și Biserica Sfinții Voivozi Ceplenița unde părintele a distrus trei dintre stâlpii construiţi în 1802 când a încercat să ridice o casă parohială mai mare în curtea lăcaşului de cult.

Nici acesta nu a avut însă autorizație pentru începerea lucrări.

Vechi de două sute de ani, stâlpii bisericii din Cepleniţa au pierdut lupta cu timpul chiar din cauza preotului care slujeşte acolo. Parohul i-a acoperit cu cărămizi ca să acopere stricăciunile lucrărilor pe care le-a început fără să aibă autorizaţie.

"N-a fost cu rea voință. O parte din vină am și eu pentru că nu am avut răbdare să fac demersurile”, a declarat Adrian Coșmincu, preot paroh Biserica Sfinții Voivozi Ceplenița.

Cei trei stâlpi sunt parte a monumentului istoric construit în 1802 de logofătul Iordache Cantacuzino-Pașcanu.

"S-a săpat într-un loc unde trebuia neapărat supraveghere arheologică sau cercetare. S-a încălcat odată legea 422, pentru că se construiește fără avizul direcției județene pentru cultură Iași și legea 50 privind legea construcțiilor”, a precizat Virgil Băbîi, director Direcția Județeană de Patrimoniu Iași.

Lucrările au fost oprite abia după ce localnicii au anunţat Primăria. Preotul a fost amendat cu o mie de lei şi obligat să continue doar după ce obţine avizele.

Şefii Direcției de Patrimoniu Iaşi nu vor să lase lucrurile aşa: se gândesc să îl reclame pe preot la poliție. Şi superiorii lui vor începe o investigaţie.

"Se va iniția o cercetare la nivelul sectorului Patrimoniu și Construcții Bisericești”, a afirmat preotul Marian Timofte, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Din partea superiorilor, preotul s-ar putea alege cel mult cu un avertisment scris pentru că a distrus biserica. Procurorii i-ar putea face însă dosar penal pentru că a stricat o clădire de patrimoniu.

Sursă articol: Digi24.

Citit 1631 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2016 01:07

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.