Marți, 18 Octombrie 2016 21:50

Slujba de înmormântare a Buzăului istoric, oficializată de preotul Cățoiu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Zidurile mănăstirii Berca Zidurile mănăstirii Berca

Încă din 2011, monumentele istorice buzoiene sunt distruse, neglijate ori pur şi simplu lăsate în paragină, totul cu acordul şi participarea şefului Direcţiei de Cultură Buzău, păstorită de protejatul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, preotul paroh Constantin Căţoi. 

Din Thermele Romane de la Pietroasele, unde au fost descoperite comori nepreţuite, dovezi ale unei mari civilizaţii, au mai rămas, în prezent, doar nişte grămezi de pietre, nepăzite şi la dispoziţia oricui are nevoie de materiale de construcţii gratis. 

În aceeaşi situaţie jalnică se află şi Fosta Mănăstire Berca, aflată la cheremul timpului şi al preotului paroh, care o conduc, încet, dar sigur, spre distrugere completă.  

De-a lungul celor 5 ani, activitatea lui Căţoi în fruntea Direcţiei Buzoiene de Cultură a condus la construcţii ilegale în zonele de protecţie ale unor obiective de mare valoare culturală precum Ansamblul Marghiloman, Biserica "Banu", clădirile din centrul istoric al Buzăului, Primăria Râmnicu Sărat ori chiar Ansamblul Episcopiei Buzăului, unde înalţii prelaţi au spart zidul pentru a face poartă spre Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”, unde Căţoi îi îndrumă spiritual pe enoriaşi (lucru, de altfel, incompatibil cu calitatea de funcţionar public) şi unde vor să construiască şi un magazin de obiecte bisericeşti. 

Toate acestea sunt posibile din cauza protecţiei oferite lui Căţoi de "lumea bună" a Buzăului, precum fostul Prefect Mariana Buleandră, fostul Subprefect Vasile Alecu, ori "şleahta/ginta" de înalţi prelaţi de la Arhiepiscopie. Se pare că toată lumea şi-ar dori eliminarea unor "vechituri", pentru a putea face loc unor noi oportunităţi imobiliare de interes local, la care au acces doar anumiţi oameni sus-puşi. 

Şi când ne gândim că meleagurile buzoiene adăpostesc (încă) locuri unice prin frumuseţe şi valoare cultural-istorică, precum Aşezările Rupestre de la Bozioru, despre care se spune că s-ar fi interesat multă lume, de la institute internaţionale în domeniul paranormalului până la "băieţii cu ochi albaştri". Numai autorităţile locale, în frunte cu preotul Căţoi, nu schiţează nici cel mai mic gest pentru protejarea originilor, valorilor şi istoriei acestui atât de special colţ de ţară.

Iar în condiţiile în care mireanul Căţoi primeşte simbrie atât de la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei (Protoieria II - Protopopiatului Buzău), cât şi de la DJC Buzău, incompatibilitate pe care A.N.I. ar trebui să o sancţioneze, taica părinte s-a transformat din ctitor de cultură în demolator cu rezonanţe din vremuri de tristă amintire.

Citit 2731 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 22:02

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.