Luni, 21 Noiembrie 2016 00:12

Monumente istorice uitate de autorităţi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Cazinoul din Constanta la rasarit Cazinoul din Constanta la rasarit Foto: wikipedia.ro

Palate, muzee, case şi alte clădiri-simbol sunt lăsate pradă timpului. Autorităţile nu intervin nici măcar atunci când clădirile aparţin statului. Explicaţia este mereu aceeaşi: nu sunt bani. Aşa că, în unele cazuri, se caută oameni de afaceri dispuşi să ajute la reabilitare, se arată într-o campanie efectuată de cei de la Digi24.

De 106 ani, cazinoul din Constanţa a tot fost pasat de la o instituţie la alta, iar asta a adus semeaţa construcţie în prag de ruină. A fost, de-a lungul vremii, şi spital de campanie, şi salon de nunţi. Acum, nu-i mai foloseşte nimănui.

Un alt exemplu de monument uitat de către autorități este cel al palatului Ullmann din Oradea. În lipsa unor măsuri urgente de restaurare, impozantul imobil riscă să rămână fără acoperiş.

Nici Muzeul de Istorie din Botoşani, fost sediu al Prefecturii după Al II-lea Război Mondial, nu are o soartă mai bună. 

Clădirea nu a fost reabilitată integral niciodată chiar dacă este monument istoric și poartă cu ea elemente arhitectonice impresionante și interioare cu decorațiuni deosebite. Când a fost construită, în 1914, era simbolul civilizației.

Aici se află şi celebra statuetă Venus de la Drăguşeni, veche de 6.500 de ani.

Fosta baie turcească din Iaşi a ajuns o ruină. Autorităţilor locale au închis o în 1999.

La începutul acestui an ministrul Culturii de atunci a promis că va sprijini lucrările de reconstrucţie. Nimic nu s-a schimbat de atunci.

În centrul istoric al Timişoarei se află cea mai veche bibliotecă din oraş. Casa Academiei Române, construită în urmă cu 130 de ani, este admirată de sute de turişt. Casa nu a mai fost renovată de 50 de ani. Vestea bună este însă că a fost întocmit un proiect de reabilitare, iar lucrările ar putea începe chiar anul acesta.

Capitala, deşi privilegiată ca buget, adăposteşte şi ea comori uitate în timp. Chiar în inima Bucureştiului, pe Calea Victoriei, fosta Casă de pensiuni, împrumuturi și ajutoare a funcționarilor, construită de BNR, zace părăsită. Monumentul a fost construit înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Primaria Capitalei a anunţat de mai multe ori investiţii, dar au rămas la stadiul de promisiuni.

Clădirea a fost construită în locul fostului magazin de porţelanuri fine Rosenthal, de unde şi denumirea sa populară. Avea birouri, săli de conferinţe şi chiar şi o sală de sport, pentru bancheri. Pentru bucureşteni, a fost o inovaţie arhitecturală. Era prima clădire care le permitea pietonilor să circule la adăpost, pe sub arcade.

Citiți articolul complet pe Digi24.

Foto: wikipedia.ro

Citit 3589 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 00:25

Media

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.