Miercuri, 30 Noiembrie 2016 17:57

Monumente istorice lăsate în paragină

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Cazinoul din Vatra Dornei în anul 2008 Cazinoul din Vatra Dornei în anul 2008 Foto: wikipedia.org

Au fost cândva locul în care s-a scris istoria. Astăzi sunt ruine. Mai mult, un pericol pentru trecători. Monumentele istorice se prăbuşesc fără ca autorităţile locale să facă ceva. Tencuiala cade, ţiglele zboară, iar cărămizile sunt furate una câte una.

Cazinoul din Vatra Dornei a rezistatcelor două războaie mondiale și comunismului, însă ultimii ani l-au măcinat. Monumentulistoric, din vremea Imperiului Austro – Ungar riscă să devină o amintire a vremurilortrecute, se arată într-un reportajefectuat de cei de la Digi24.

Viorel Blănaru, referent Direcția de Cultură Suceava, susține că în sala cazinoului se aflau cândva "placaje cu marmură de carrara, pardoseală cu marmură de carrara.”

"Tencuiala din încăperile de aici din cazinoul Vatra Dornei a căzut cu timpul, ornamentele au fost distruse, candelabrele au fost furate iar tavanul sălii principale riscă să se prăbușească în orice moment.”, susține Andreea Petrescu, reporter Digi24.

Viorel Blănaru susține că structura cazinoului este grav afectată. 

"În grosimea ei de cca 50 cm a pierdut cel puțin jumătate din grosime prin exfoliere, îngheț succesiv”, arată referentul de la Direcția de Cultură Suceava.

În 2004 clădirea a fost retrocedată Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

"S-a încercat găsirea unui parteneriat cu Arhiepiscopia prin care cazinoul să fie trecut pentru o perioadă de un deceniu în proprietatea sau în custodia primăriei pentru ca acesta să fie inclus într-un proiect cu finanțare europeană, nu s-a dorit la momentul respectiv”, a precizat Doru Bighiu, consilier local Vatra Dornei.

Abia anul acesta Arhiepiscopia a pus la punct un proiect de consolidare și reabilitare a cazinoului cu finanțare europeană. Lucrările ar putea ajunge la 10 milioane de euro.

"Amenajarea clădirii are la bază, ca principiu, o îmbinare a funcțiunilor muzeale cu cele culturale. Se dorește crearea condițiilor pentru a putea fi expuse colecții muzeale de artă, precum și crearea unui mediu propice prezentărilor și dezbaterilor” se arată într-un comunicat al biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pentru locuitori a fost cândva cea mai frumoasă clădire din oraș.

Emblema orașului Satu Mare lasată în ruină 

"Emblema orașului Satu Mare a avut o denumire, Hotel Pannonia, în primă faza, dupa 1918 - a trecut prin tot felul de alte, având alte funcțiuni printre care și magazin”, a precizat Mircea Drăgan, director interimar Direcția de Cultură a județului Satu Mare.

În 2007, noul proprietar a vrut să recondiţioneze clădrea.

Raluca Țânțaș, director financiar firmă proprietară, a declarat că lucrările s-au oprit la un moment dat din cauza fondurilor insuficiente.

Edilii îi acuză pe proprietari de distrugere şi a fost deschis chiar un dosar penal în acest caz. S-au dat şi două amenzi de 13.000 de lei, însă proprietarii au contestat în instanţă şi au câştigat.

"Noi nu am distrus clădirea. Noi am lucrat la renovarea ei. Am consolidat foarte mult, clădirea stătea să cadă”, a afirmat Raluca Țântaș, director financiar firmă proprietară.

Gábor Kereskényi, primarul orașului Satu Mare: "A fost prejudiciată imaginea orașului, de fapt. Asteptăm finalizarea procesului.”

Pe de altă parte însă, proprietarii și edilii sunt în negocieri de câțiva ani pentru vânzarea clădirii. De la prețul inițial de 10 milioane de euro s-a ajuns acum la jumătate.

Gábor Kereskényi, primarul orașului Satu Mare: "Achiziționarea poți să o faci doar din bugetul local. Ori accesezi un credit, ori alte soluții din venituri proprii. Ar fi un efort financiar, dar pe viitor nu cred că putem să lăsăm pe termen lung acest imobil în paragină.”

Şi casele boiereşti din Craiova au ajuns în ruină. Clădiri impunătoate cu arhitectură deosebită au fost lăsate de voia întâmplării. Pereţi scorojiţi, tencuială căzută şi crăpături, toate sunt acum fragile la cutremur.

Citiți mai multe pe Digi24 despre modul în care monumentele au ajuns astăzi să fie ruine.

Citit 4218 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2016 18:13

Media

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.