Joi, 21 Aprilie 2022 11:38

CASTELUL KORNIŞ DIN JUDEŢUL CLUJ - FINALUL UNEI POVEŞTI Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Castelul Korniş, una dintre cele mai frumoase clădiri renascentiste din Transilvania, a fost construit în secolul al XVI-lea, de arhitecţi italieni. Declarat monument istoric în anul 2004, această bijuterie arhitectonică se află într-o avansată stare de degradare. După instalarea regimului comunist, edificiul a fost vandalizat de localnici şi a servit ca siloz sau cămin cultural. În anul 2009, clădirea a fost revendicată de descendenţii familiei Korniş, iar autorităţile locale au motivat lipsa de implicare în renovarea clădirii prin faptul că aceasta se află în proprietate privată.

SCURT ISTORIC

Castelul este situat în comuna Mica din judeţul Cluj, pe o terasă pe malul râului Someş, la 3 km de municipiul Dej.

A fost construit în stil renascentist (între anii 1573 - 1593) şi a aparţinut familiei aristocrate Korniş din Transilvania, cu origini româneşti. Familia Korniş a construit prima şcoală din localitate, în vederea alfabetizării populaţiei.

Castelul mai este cunoscut şi sub denumirea de “Castelul cu inorogi” datorită celor 2 unicorni sculptaţi în piatră, care erau aşezaţi pe stâlpii porţii principale. De altfel, aceste animale mitice se regăsesc şi pe blazonul familiei Korniş. De-a lungul timpului, membrii acesteia au construit şi alte clădiri secundare, iar în interiorul castelului există o capelă în stil baroc. Construcţia impunătoare, cu aer medieval, avea la intrare o punte suspendată ce era ridicată pe timpul nopţii sau când exista vreun pericol.

Legenda spune că însăşi împărăteasa Maria Tereza a Austriei ar fi ajuns aici.

Ultimul stăpân al domeniului a fost Korniş Karoly, care l-a părăsit odată cu venirea comunismului. Acesta s-a retras în municipiul Dej, unde a ocupat funcţia de contabil la uzina electrică din localitate, construită chiar de familia sa.

După instalarea regimului comunist, edificiul a fost naţionalizat, funcţionând ca siloz sau cămin cultural. Localnicii l-au vandalizat (obiectele de artă au fost furate, colecţia de 9.000 de volume din bibliotecă, multe fiind cărţi rare, a fost arsă sau aruncată în Someş).

Treptat, edificiul s-a degradat, singura reabilitare având loc între anii 1975-1976. Chiar şi după anii ‘90, degradarea a continuat, autorităţile neacordându-i importanţă.

La începutul anului 2009, construcţia a fost revendicată de urmaşii familiei Korniş, cu scopul declarat de a-l recondiţiona şi folosi în scop turistic. Din lipsa resurselor financiare, lucrările de reabilitare nu au fost întreprinse. Familia Korniş a declarat că este de acord să colaboreze cu statul român pentru salvarea clădirii, dar demersul nu s-a finalizat.

DEFICIENŢE CARE PERICLITEAZĂ VALOAREA PATRIMONIALĂ A MONUMENTULUI

Deşi ansamblul a devenit monument istoric în anul 2004, nicio lucrare de reabilitare nu a fost întreprinsă până în prezent, motiv pentru care locul a rămas doar o ruină şi un spaţiu de depozitat gunoaie. Poarta de acces este ruptă, pietre au fost furate din zid, pereţii s-au prăbuşit, iar curtea este în paragină. Doar inorogii, ce au o greutate de aproximativ o tonă şi jumătate fiecare, au fost “salvaţi” de membrii “Asociaţiei Castelului Korniş”, după o tentativă de furt.

Autorităţile locale au declarat că nu pot iniţia lucrări de reabilitare a ansamblului întrucât acesta se află în proprietatea unui urmaş al familiei Korniş, care locuieşte în Ungaria.

Lipsa de acord între autorităţile române şi proprietar a condus la pierderea acestui imobil.

Ca multe alte monumente din România, castelul Korniş zace în paragină, deşi are un enorm potenţial turistic pe care statul nu a ştiut să-l valorifice. Prin grija şi interesul autorităţilor faţă de istorie şi moştenirea culturală, România s-ar putea evidenţia prin adevărate bijuterii arhitecturale de care alte state nu beneficiază.

Citit 1337 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2022 14:07

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.