Luni, 31 Martie 2014 10:00

Mănăstirea Horezu (Galerie FOTO) Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Manastirea Horezu. Manastirea Horezu. Foto: wikipedia.org

Situată în județul Vâlcea, la poalele muntelui Căpățanii, Mănastirea Horezu este considerată cea mai reprezentativă construcție în stil brâncovenesc.
 
Lăcașul de cult, cu Hramul "Sfinții Împărați Constantin și Elena", a fost ctitorit între anii 1693 – 1697 în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu. Actualmente se află în patrimoniul UNESCO din 1993.
 
Întregul ansamblu mănăstiresc, se întinde pe mai mult de 3 hectare, și cuprinde mănăstirea propriu-zisă, biserica Bolniței, ctitorită de doamna Maria (soția lui Constantin Brâncoveanu) ridicată la 1696 și zugrăvită de Preda Nicolae și Ianache, apoi la 50 de metri spre nord se află Schitul Sfinților Apostoli, ctitorit de marele stareț Ioan Arhimandritul în 1698 și zugrăvită de Iosif și Ioan în 1700, precum și Schitul Sfântul Ștefan, după numele fiului cel mare al domnitorului, la 1703 și zugrăvit de Ianache, Istrate și Harinte.
 
Numele mănăstirii vine de la huhurezi, o specie de păsări de noapte, cu un penaj colorat. Potrivit legendei meșterii tocmiți să o construiască, de teama turcilor, erau nevoiți să lucreze numai noaptea când cantau huhurezii.
 
Ansamblul mănăstiresc este format din două incinte. Prima incintă este delimitată de ziduri din cărămidă. Cea de a două incintă are pe trei dintre laturi clădiri iar la răsărit un zid. Intrarea în incinta principală se face pe sub o boltă largă ce are o poartă de lemn, masivă. În turnul clopotniței se află 4 clopote, având între 300 și 1000 de kg. Pe trei dintre ele este trecut numele domnitorului Brâncoveanu.
 
Biserica mănăstirii are o lungime de 32 de metri și este înaltă de 14 metri, putând fi considerată o copie aproximativă a Mănăstirii Curtea de Argeș. 
 
 
În pronaos se află o galerie de portrete reprezentând pe domnitorul Constantin Brâncoveanu și familia sa. De asemenea, pictura interioară reprezintă scene din Vechiul și Noul Testament, momente din hramul mănăstirii și bineînțeles Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena. Spre sfârsitul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Hurez a funcționat o școală de sculptură și pictură. 
 
În pronaos se află familia lui Constantin Brâncoveanu, deoarece această mănăstire a fost destinată ca necropolă a neamului brâncovenesc. Din păcate, osemintele domnitorului, decapitat de turci în 1714, nu au fost aduse nici măcar acum.
 
Intrarea în biserica trece prin exonarthex. În stânga se vede Judecata de Apoi.
 
La început mănăstirea a fost de călugări, dar din 1872 a devenit mănăstire de maici. În fiecare an trec pe aici peste 60.000 de turiști, dar cel mai mare pelerinaj are loc în timpul Paștelui. 
 
Charles Diehl, specialist în arta bizantină, o considera „Le plus beau de toute Roumanie”.
 
Sursă articol și foto: http://www.romanianmonasteries.org
 
Galerie FOTO: 
Citit 2536 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Mai 2014 13:01

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.