Luni, 18 Iulie 2022 13:42

Demararea lucrărilor de reabilitare pentru Casa 324 din Roşia Montana Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
mesageruldealba.ro mesageruldealba.ro mesageruldealba.ro

“Casa 324”, monument istoric, înregistrat pe Lista Monumentelor Istorice sub codul AB-II-m-B-00280, se află în curs de reabilitare. Acesta face parte din Peisajul Minier Istoric Roşia Montană, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Edificiul a fost construit în anul 1867 şi includea o casă cu curte interioară încadrată pe 4 laturi de corpuri de clădire. Casa 324 are ca particularităţi structura în totalitate din zidărie şi arhitectura neoclasică riguroasă a faţadei dinspre piaţă, care punctează, împreună cu faţadele construcţiilor nr. 325 şi 326, frontul nordic al Pieţei centrale. Clădirea a funcţionat mult timp ca spaţiu comercial, fiind un pol al activităţilor comerciale din partea de nord a Pieţei.

Lucrările de reabilitare vizează acoperişul clădirii, tâmplăria, sistemul de colectare şi evacuare a apelor pluviale.

Spaţiul va funcţiona ca bistro şi centru pentru cercetaşi (centru “scout”), în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi de educaţie non-formală pentru copiii şi tinerii din România, dar şi din alte ţări.

Obiectivul a fost inclus de către Ministerul Culturii din România în proiectul de reparaţii şi reactivare, finanţat prin programul “Timbrul Monumentelor Istorice”, iar lucrările de reabilitare sunt susţinute de “Organizaţia Naţională Cercetaşii României” (prin sucursala “Cercetaşii României-Roşia Montana”) şi de firma “Made în Roşia Montană”. Aceasta din urmă are sediul chiar în cadrul Casei 324 din Roşia Montana, conform datelor înregistrate la Registrul Comerţului, iar obiectul de activitate îl reprezintă producerea/ comercializarea online a articolelor vestimentare din lână, confecţionate de femei din zona Roşiei Montana.

Sucursala “Cercetaşii României-Roşia Montana” şi firma “Made în Roşia Montana” îl au în centru pe Dumitru Varzariu-Darie (cunoscut în mediul online ca Tică Darie), acesta fiind membru al centrului local menţionat, respectiv acţionar unic al “Made în Roşia Montană”.

Tică Darie s-a făcut remarcat prin acţiuni de susţinere a Roşiei Montana şi prin candidatura, în 2020, la Primăria şi Consiliul Local Roşia Montana.

 

Citit 409 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2022 10:03
Mai multe din această categorie: « Poezie de la IE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.