Miercuri, 28 August 2013 17:42

Tipografia "Cartea Românească" – 13 Decembrie (Galerie FOTO)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
 Tipografia "Cartea Românească". Tipografia "Cartea Românească". Foto: www.sospatrimoniu.ro

Tipografia "Cartea Românească" a fost construită la 1919 și a funcționat ulterior ca depozit de carte până în 2003 când activitatea sa a fost întreruptă și imobilul a fost vândut. 

Ansamblul conținea: corpul principal al tipografiei - clădire P+2 în forma de "U" cu structură metalică și din beton armat și fațadele decorate cu rezalituri din cărămidă aparentă; un corp administrativ - clădire P+2 independentă cu arhitectură eclectică de influență franceză și finisaje în cărămidă aparentă; diverse anexe fără valoare arhitecturală.

La preluarea de către Soravia Group a acestui ansamblu, proiectul de reabilitare - autori Peter Torniov și Stefan Petkov de la firma Plus Architecture Ltd - a propus realizarea unui centru multifuncțional format din hotel, birouri, spații comerciale. Au fost demolate anexele, a fost reabilitat corpul administrativ și a fost construit un nou corp de clădire care integrează fațada în formă de „U” a vechii Tipografii. 

Se remarcă contrastul între fațada istorică și fațada de sticlă a noii clădiri. Iluminatul nocturn favorizează acest contrast punând însă în valoare ambele componente.

Ansamblul a devenit un reper al zonei. De asemenea se remarca utilizarea din ce în ce mai intensă a corespondenței pietonale create între Bd. Iancu de Hunedoara și str. Grigore Alexandrescu.

Starea de conservare a componentelor păstrate ale ansamblului este foarte bună.

Locație: București, Bd Iancu de Hunedoara 56-60, str Grigore Alexandrescu 89-97, sector 1

Sursă text: www.industrial-heritage.ro

Galerie foto: Tipografia.

Citit 3152 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 21:34

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.