Luni, 25 Iulie 2022 14:28

Furnalul de la Govăjdia - monumentul de arhitectură industrială unicat în România lăsat de izbelişte Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
adevarul.ro adevarul.ro

Cel mai vechi furnal cu turnare continuă din Europa a fost dat în folosinţă la începutul secolului XIX-lea. Situat în localitatea Govăjdia, judeţul Hunedoara, a reprezentat un simbol al dezvoltării producerii fontei în Transilvania. Deşi este inclus pe lista monumentelor istorice, starea de degradare a furnalului avansează, iar autorităţile nu se implică în restaurarea lui, în ciuda potenţialului turistic pe care îl are.

 

Istoric  

Construit între anii 1806-1810, pe amplasamentul unui fost atelier de prelucrare a fierului, numit Limpetrul Vechi, Furnalul de la Govăjdia (judeţul Hunedoara) a fost cel mai modern furnal de topire a minereului de fier din Europa acelor vremuri şi a fost primul furnal din lume cu un proces de producţie continuu. Alimentat cu minereu de fier de la vechile mine din Munţii Poiana Ruscă, producea anual peste 8.000 de tone de fontă cenuşie.  

Furnalul a funcţionat în perioada 1810-1924, activitatea diminuându-se după deschiderea Uzinelor de Fier de la Hundedoara (1896). Ulterior, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost dezafectat parţial, din cauza temerilor manifestate de locuitori ca zona să nu fie bombardată.

Localnicii spun că în furnalul de la Govăjdia au fost turnate piese care au fost folosite la construirea Turnului Eiffel din Paris.

 

Lipsa măsurilor de conservare a furnalui a dus la deteriorarea monumentului

În anul 2021, furnalul a fost înscris în Programul Naţional de Restaurare, derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului, însă, deşi autorităţile locale au solicitat, nu au fost alocate fonduri pentru restaurarea monumentului.

Clădirea a fost declarată în anul 2000 monument de arhitectură industrială şi este inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Hunedoara, cod HD-II-m-A-03322.

La peste două secole de la înfiinţarea furnalului, cuptorul şi clădirea sa principală s-au păstrat de-a lungul timpului, dar starea critică în care se află pune în pericol monumentul cuprins de mucegai şi umezeală.

Reprezentanţi ai societăţii civile din plan local au făcut demersuri pentru punerea în valoare a furnalului, au făcut mici reparaţii şi curăţenie în curtea/ incinta clădirii, iar autorităţile din comuna Ghelari (din care face parte localitatea Govăjdia) şi-au anunţat intenţia de restaurare, până în prezent, nefiind însă înregistrate demersuri în acest sens.

 

Monumentul vechi de două secole ar putea deveni un muzeu care să prezinte evoluţia siderurgiei hunedorene şi ar putea fi inclus în rutele turistice propuse celor care vizitează zona, dacă autorităţile ar investi în restaurarea lui şi ar începe cât mai curând lucrările de reabilitare.

Citit 1074 ori Ultima modificare Luni, 25 Iulie 2022 14:42
Mai multe din această categorie: « Fabrica de bere Grivița-Luther (Galerie FOTO)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.