Miercuri, 03 Ianuarie 2024 09:03

Reabilitarea Palatului Cantacuzino din București, nefinalizată Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Palatul Cantacuzino București Palatul Cantacuzino București

Palatul Cantacuzino, clădirea în care funcționează Muzeul ”George Enescu” din București, se află, din anul 2021, în proces de restaurare. Deși lucrările ar fi trebuit finalizate în toamna lui 2023, din întreaga lucrare doar un procent de 25% a fost realizat, mai exact, consolidarea clădirii.

Constructorul și proiectantul se acuză reciproc pentru această întârziere, în timp ce Ministerul Culturii a avut o atitudine pasivă față de modul în care au decurs lucrările. Mai mult, autoritățile au anunțat că vor căuta alte firme care să finalizeze reabilitarea.

În tot acest timp, Palatul Cantacuzino va continua să se degradeze.

Scurtă prezentare

Aflat pe Calea Victoriei, Palatul Cantacuzino, monument istoric, este o clădire reprezentativă pentru municipiul București. A fost construit între anii 1901-1903, de către Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), unul dintre cei mai bogați oameni din România la acea vreme, fost prim-ministru al României și fost primar al capitalei.

A fost proiectat de arhitectul Ion Berindey și se remarcă prin elemente specifice stilului baroc și Art Nouveau.

Nababul a lăsat palatul moștenire fiului său, Mihai, iar după moartea celui din urmă (1928), imobilul i-a revenit soției sale, Maria (Maruca) Cantacuzino. În 1937, aceasta s-a căsătorit cu marele compozitor George Enescu.

După instalarea regimului comunist, cei 2 s-au mutat la Paris/ Franța, iar în 1955 George Enescu s-a stins din viață.

Începând cu 1956, în cadrul Palatului Cantacuzino funcționează Muzeul ”George Enescu”.

În anul 2021, au început lucrările de reabilitare ale monumentului istoric, termenul limită pentru finalizare fiind toamna anului 2023. Cu toate acestea, execuția lucrărilor nu este gata. Astfel, de 2 ani de la deschiderea șantierului, doar un procent de 25% din întreaga lucrare a fost realizat (consolidarea lucrării).

Costul lucrărilor de reabilitare se ridică la 5,5 milioane de euro (fără TVA), iar finanțarea este realizată din fonduri guvernamentale și credite externe acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei/ BDCE, potrivit Acordului-cadru de împrumut dintre România și BDCE.

Conform Amendamentului convenit între Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (publicat în Monitorul Oficial, partea I, din 11.08.2023), termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a fost extins până la data de 30.06.2025. În cadrul acestui document, oficialii români au motivat că lucrările de reabilitare nu au fost finalizate la timp din cauza ”problemelor tehnice neașteptate” cu care s-a confruntat Ministerul Culturii pe parcursul procesului de achiziții, de implementare a contractelor și derulare a lucrărilor de execuție.

De fapt, lipsa de respect față de istorie și lipsa de responsabilitate a părților implicate a condus la această situație.

Constructorul și proiectantul se acuză reciproc pentru această întârziere. Pe de o parte, reprezentantul firmei de construcții a declarat că a primit proiectul cu un an întârziere, în timp ce reprezentantul firmei de proiectare a acuzat lipsa de experiență a executantului, respectiv a specialiștilor atestați și a muncitorilor calificați. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Culturii au fost pasivi față de modul în care au decurs lucrările de-a lungul întregii perioade. Singura măsură anunțată este reluarea procedurii de licitație în vederea desemnării unei alte firme care să finalizeze lucrările de restaurare.

Din toată această lipsă de implicare, Palatul Cantacuzino este cel afectat, continuând să se degradeze. Multe dintre obiectele din interior nu sunt corespunzător protejate, iar temperaturile scăzute din încăperi pot afecta pereții, tapițeria și picturile.

Firma desemnată să execute lucrările de consolidare este Eldiclau din Craiova/ județul Dolj. Acesata este deținută de Dincă Ștefania, iar în luna martie 2023 a intrat în insolvență. Până în aprilie 2023, a fost administrată de Dincă Claudiu Elton, un apropiat al grupului Tender.

Reabilitarea cu succes și în timp util a Palatului Cantacuzino din București ar crește numărul turiștilor care vizitează capitala și l-ar putea transforma într-un adevărat hub cultural.

Citit 728 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Februarie 2024 16:59


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.