Vineri, 12 August 2022 10:05

Conacul Hariton din judeţul Buzău - monument istoric distrus Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
conacul Hariton conacul Hariton adevarul.ro

Conacul Hariton, unul dintre cele mai impunătoare conace din judeţul Buzău, este într-o stare avansată de degradare şi riscă să se prăbuşească. Imobilul, monument istoric, se află în localitatea Săhăteni şi a fost construit de boierul Gheorghe D. Hariton. Lipsa de implicare a moştenitorilor (care locuiesc în străinătate) şi a autorităţilor în salvarea clădirii au condus la colapsul de astăzi.

Istoric

Conacul a fost construit în anul 1930, de boierul Gheorgh D. Hariton, care deţinea în Săhăteni suprafeţe întinse de teren şi mai multe clădiri (chiar actualul sediu al primăriei a aparţinut acestei familii). Despre boierul Gheorghe D. Hariton, se cunoaşte faptul că îi plăcea să ajute persoanele nevoiaşe.

Clădirea este importantă din punct de vedere arhitectural, remarcându-se prin balcoanele rotunde, ferestrele înalte, încăperile spaţioase şi pivniţa adâncă.

După instalarea regimului comunist, conacul a fost naţionalizat şi a funcţionat ca loc de agrement pentru membrii CAP Săhăteni, respectiv ca sediu al asociaţiei agricole.

Conacul a fost abandonat după 1990, fiind constat vandalizat, ceea ce a dus la degradarea sa.

Deşi a fost inclus pe lista monumentelor istorice, cod BZ-II-m-B-02472, atât moştenitorii, cât şi autorităţile, nu şi-au arătat interesul pentru reabilitarea acestei clădiri.

Deficienţe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului  

Obiectivul se degradează cu fiecare zi ce trece: curtea este plină de buruieni, pereţii sunt distruşi, iar o latură a clădirii, care avea multe coloane, a căzut complet.

Monumentele istorice vorbesc depre istoria noastră, iar valorificarea acestora ar scoate la lumină bogăţia culturală a poporului român.

Citit 723 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 09:36

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.