Sâmbătă, 08 Martie 2014 19:49

Casa memorială Spiru Haret, înlocuită cu un bloc de 7 etaje Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Casa memoriala Spiru Haret inainte de demolare. Casa memoriala Spiru Haret inainte de demolare. Foto: www.hotnews.ro

Casa în care Spiru Haret și-a petrecut ultimii ani din viață, devenită muzeu după moartea soției acestuia, a fost demolată parțial, informează HotNews
 
Imobilul fusese lăsat mai bine de zece ani în paragină, să se autodistrugă. Astfel, din imobilul vechi au mai rămas doar trei pereți, restul fiind demolat. 
 
Proprietarii, firma Invest Lux Construct, vor sa construiască, deasupra celor trei pereți și pe terenul rămas liber în spate, un bloc de 7 etaje. Proiectul a fost autorizat de Primăria Capitalei. 
 
Potrivit panoului de șantier, Primaria Capitalei a emis pe 24 decembrie 2012 autorizație de construire pentru consolidare, extindere, supraetajare modificari interioare și exteriore pentru clădirea veche, din care s-au mai păstrat trei pereți, peste aceasta și în spate urmând să se construiască o clădire cu subsol, parter și 7 etaje. 
 
Lucrările au început la sfârșitul anului trecut și se vor finaliza în decembrie 2014.
 
Cum ajunge un muzeu ruină
 
Pe 4 iunie 1941, după moartea soției lui Spiru Haret, casa a fost vândută de rude Institutului Național al Cooperației. 
 
Obiecte personale, cărți, manuscrise și mobilierul au fost donate noului proprietar cu condiția de a amenaja un muzeu, lucru care s-a și întâmplat. 
 
Lucrurile s-au schimbat însă după război, clădirea devenind proprietatea Sfatului Popular al Capitalei.
 
În 1956 imobilul a trecut în administrarea Ministerului Culturii, iar în 1986 în administarea Ministerului Educației. 
 
După revoluție imobilul s-a întors la CENTROCOP, instituție care în 2001 l-a vândut cu 610.000 dolari unei persoane private. În 2005, imobilul a fost vândut din nou firmei Invest Lux Construct cu 1.140.000 de euro.
 
Intenția proprietarului a devenit foarte clară un an mai tarziu, când a obținut aprobările necesare pentru construirea unui bloc de șapte etaje peste casa lui Spiru Haret. 
 
Culmea este că, deși casa este monument de interes local, proiectul are aviz de la Ministerul Culturii, când la cârma acestuia era chiar un ministru liberal.
 
Sursă: HotNews.
Citit 832 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Mai 2014 13:35

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.