Duminică, 09 Martie 2014 17:16

Mall de cinci etaje langă Palatul Știrbey

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Perspectiva Calea Victoriei. Perspectiva Calea Victoriei. Foto: HotNews.
Ministerul Culturii a dat undă verde proiectului imobiliar de la Palatul Știrbey de pe Calea Victoriei din Capitală. Acesta prevede construirea unui bloc de 34 de metri înălțime la doar câțiva metri de palat care este monument istoric și dublu ca înălțime față de acesta, precizează HotNews
 
În plus, proiectul prevede construirea unui mall cu cinci etaje plus patru nivele de parcare subterană.
 
Palatul Știrbey va fi restaurat și funcționalizat. Proiectul a fost criticat în nenumărate rânduri de arhitecți și societatea civilă fiind considerat prea masiv pentru zona respectivă.
 
Ministerul Culturii a dat aviz pentru restaurarea palatului Știrbey pe 17 iulie 2013, iar pe 24 octombrie 2013 a dat undă verde proiectului imobiliar din spatele palatului unde ar urma să se construiască mai multe locuințe de lux și un mall. Avizul este semnat de secretarul de stat Radu Boroianu. 
 
"Documentația propune realizarea unui complex multifuncțional: locuințe de lux, spații tip galerii comerciale, la subsoluri se vor rezolva: parcare cca 500 locuri; spații de retail, spații tehnice, boxe, noduri circulație, adapost ALA conform norme; la primul subsol, parter, mezanin și parțial etaj I - spații publice, galerii comerciale, expoziții; la etaje locuințe. Din punct de vedere volumetric, în spatele Palatului Știrbei este un atrium cu acoperiș retractabil, care sugerează grădina palatului. Se reconstituie grajdurile. Palatul se profilează pe un ecran (zid înverzit), în spatele căruia se ridică volumul nou de locuințe, cu înălțime maximă -34.45m, parterul este retras spre str. Banului, Budișteanu și către imobilul Budișteanu nr. 5, volumele coboară în trepte. Înălțimea maximă spre str. Banului este de 21.50m, spre str. Budișteanu - 17.50 - 21.50m", se arată în avizul emis de Ministerul Culturii. 
 
Proiectul a fost avizat atât în 2010 și de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, părerea comisiei stând la baza avizului emis de Ministerul Culturii.
 
În 2010, ONG-urile au protestat în nemumărate rânduri și au cerut Ministerului să nu aprobe proiectul. În vara anului 2011 însă, proprietarul palatului și al terenului din spatele acestuia, Ovidiu Popescu, a murit, iar de atunci nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect. 
 
Doi ani mai târziu, fiul acestuia, Alexandru Popescu, a revenit și a continuat procedura de aprobare la Ministerul Culturii, obținând avizele necesare.
 
În 2013 nu s-a știut nimic despre faptul că acest proiect, de mare importanță pentru oraș, se discută la Ministerul Culturii. Proiectul a primit aviz și de la Primăria Capitalei în 2009. În final, Consiliul General al Municipiului București va decide dacă proiectul se aprobă sau nu.
 
Palatul găzduia cele mai frumoase baluri în secolele XIX

Palatul Știrbey a fost construit între 1833-1835 după planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Știrbey (1799-1869), în acel moment mare logofăt. În timpul domniei sale (1849-1853 și 1854-1856), Barbu Știrbey a folosit palatul ca reședință domnească. În 1852, acestuia i se aduc modificări de către Xavier Villacrosse și Moritz von Ott.
 
În 1882, Alexandru Stirbey, fiul domnitorului, schimbă dupa proiectul arhitectului Friederic Hartmann fațada dinspre Calea Victoriei și apare etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendata secolului al XIX-lea și de la începutul secolui al XX-lea pentru balurile fastuoase care se țineau aici. În spatele palatului era amenajată una dintre cele mai frumoase și luxoase grădini din București.
 
Complexul a rămas în posesia familiei Știrbey până în 1948, când are loc naționalizarea. Atunci bunurile și pivnițele revin Întreprinderii de industrializare a vinului. 
 
Între 1954 - 1977, în palat este găzduit Muzeul de Artă Populara. La începutul anilor '80, se deschide aici Muzeul Ceramicii și Sticlei, ce va funcționa până în 1994. Între 2001-2004, palatul a fost recuperat de moștenitorii familiei Știrbey și a fost vândut unui anume Ovidiu Popescu.
 
Sursă: HotNews.
 
Citit 1251 ori Ultima modificare Luni, 21 Iulie 2014 22:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.