Vineri, 18 Februarie 2011 18:59

Monumentul "Crucea Secolului", "mutat ilegal de Primăria Capitalei"

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) atrage atenţia asupra ilegalităţii lucrărilor de mutare a monumentului "Crucea Secolului", din Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti, iniţiate de Primăria Capitalei, fără a avea avizul ministerului, informează un comunicat, citat de Mediafax.

"Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional consideră că mutarea acestei lucrări fără avizul MCPN şi fără acordul moştenitorilor dreptului de autor asupra acesteia constituie o încălcare flagrantă a legii şi va fi sancţionată în consecinţă", se mai arată în comunicatul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional .

Potrivit MCPN, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), instituţie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, a transmis pe 26 octombrie o documentaţie către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public, din subordinea ministerului, cu privire la mutarea temporară în Parcul Herăstrău a lucrării "Crucea Secolului" din Piaţa Charles de Gaulle, motivată de realizarea în acea zonă a unui pasaj subteran.

Documentaţia a fost analizată în şedinţa Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public din data de 18 noiembrie 2010 şi respinsă (aviz MFP nr.43/22.11.2010), comisia considerând mai adecvat pentru reamplasarea temporară a aceastei lucrări scuarul aflat la intersecţia dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Nordului.

Printr-o nouă adresă înaintată în decembrie 2010 de AMPT Ministerului Culturii se solicita mutarea definitivă a lucrării pe amplasamentul propus de Comisie, cu motivaţia că "în urma studiilor de percepţie vizuală efectuate, s-a constatat faptul că relaţia dintre obiectul de artă şi actualul amplasament nu este dintre cele mai potrivite", însă CNMFP a constatat neconcordanţa documentaţiei prezentate în noiembrie 2010, în care se propunea reamplasarea temporară a lucrării, faţă de cea prezentată în în decembrie, în care se solicita mutarea definitivă a acesteia pe un alt amplasament, cu o motivaţie nejustificată.

Astfel, documentaţia a fost respinsă cu unanimitate de voturi (aviz MFP nr.51/17.12.2010).

Primăria vrea să construiască în Piaţa Charles de Gaulle un pasaj pietonal, un parcaj şi un pasaj rutier. Lucrările vor fi gata în martie 2013 şi vor costa aproximativ 93 de milioane de euro.

Monumentul "Crucea Secolului" a fost comandat, în 1991, artistului Paul Neagu de Ministerul Culturii, condus la acea vreme de Andrei Pleşu, şi inaugurat în septembrie 1997.

Monumentul constă dintr-un disc de bronz de nouă tone, înalt de şase metri, în care sunt decupate o serie de perforaţii romboidale formând o cruce şi a fost gândit ca monument comemorativ al revoltei anticomuniste de la sfârşitul anului 1989.

Citit 1662 ori Ultima modificare Luni, 20 Aprilie 2015 22:23

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.