Luni, 13 Februarie 2017 15:54

S.O.S. trecutul nostru (Partea a doua)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Casa Hagiescu Mirişte, considerată un important monument din municipiul Caracal. Casa Hagiescu Mirişte, considerată un important monument din municipiul Caracal. Foto:sospatrimoniu.ro

Case noi apar peste tot. Tot mai frumoase. Tot mai bogate. Dar identificarea valorii necesită comparaţie - cu valori deja recunoscute, consacrate. Şi cum va fi posibil acest lucru dacă lăsăm în paragină valoarea pe care am moştenit-o?  

Trebuie să avem repere. Operele de artă ale devenirii noastre, acest suflet al naţiunii noastre trebuie îngrijit, respectat şi preţuit. Trebuie menţinute lângă noi vii şi mereu tinere.

Tot sacrificiul nostru este întipărit în mici simboluri, în arcade, în umbre şi unghiuri. Influenţele ce ne-au făcut cine suntem le-am încrustat şi am privit mai departe, către un mâine care s-a făcut azi.

În municipiul Caracal, din judeţul Olt, multe dintre imobilele de patrimoniu îşi trăiesc degradarea astfel încât destinele uitate - monumentele de patrimoniu se distrug pe zi ce trece. 

Casa Hagiescu Mirişte, considerată un important monument din municipiul Caracal (fost Muzeu de Etnografie), se află într-o stare avansată de degradare, necesitând o restaurare completă. 

Casa Gambrinus este degradată grav şi are acoperişul parţial distrus. 

Casa Veleanu a aparţinut a unui om foarte cunoscut în Caracal şi Romanaţi, Ioan E. Veleanu - deputat  şi prefect de Romanaţi (1933-1937). 

Construcţia arhitecturală specifică barocului, cu elemente decorative multiple a suferit intervenţii neconforme cu stilul arhitectural original fiind montate ferestre cu tâmplărie tip termopan alb, care au afectat şi stucaturile din proximitatea acestora. 

Casa memorială Iancu Jianu, construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, aparţinând părintelui lui Iancu Jianu, este abandonată. 

Deşi a intrat în restaurări încă din anul 2009, investiţiile au fost ulterior sistate iar complexul memorial are uşile închise pentru eventuali vizitatori. 

În această casă şi-a petrecut o parte a vieţii Iancu Jianu. Ulterior, acesta a devenit haiduc şi luptător pentru dreptate. 

Se pare că este singura casa memorială a unui haiduc din Romania putând reprezenta un punct de atracţie important al municipiului Caracal.

Sunt doar câteva exemple din vechea capitală a fostului judeţ Romanaţi.

În Slatina, municipiul de reşedinţă al judeţului Olt, o parte din monumentele de arhitectură din centrul istoric se află în diferite stadii de degradare.

Ansamblul Centrul Istoric Slatina este constituit în mare parte din imobile valoroase în stiluri arhitecturale precum: clasic, modernist, clasic neoromânesc, academic, romantic cu ecouri neogetice etc.

"Conştiinţa naţională înseamnă mai întâi recunoştinţă şi respect înaintaşilor, apoi răspunderea şi grija urmaşilor" era gândul lui I. Haţieganu şi nu se poate spune că ne iubim copii dacă nu ne îngrijim de bătrâni.

Citit 2669 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2017 18:34

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.