Duminică, 12 Martie 2017 17:54

S.O.S. trecutul nostru (Partea a treia)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Conacul Brătaşanu. Conacul Brătaşanu. Foto: sospatrimoniu.ro

Conacele sunt elemente de identitate naţională. Nu putem să lăsăm timpul să muşte adânc din ele. Nu ne regăsim identitatea dacă nu conservăm istoria, iar edificiile, de orice fel ar fi ele, au o deosebită importanţă istorică şi arhitecturală.

Multe popoare au un cult pentru conservarea, valorificarea şi promovarea clădirilor vechi pe fondul importanţei istorice şi arhitecturale a lor.

Dacă ar fi restaurate şi date spre folosire turiştilor, conacele ar fi mărturii vii ale valorilor româneşti. 

Vechile conace boiereşti din Olt erau mândria judeţului pe vremuri iar acum, în multe locuri, nu mai există decât ruine. 

Conacul Brătăşanu din comuna Radomireşti, construit de boierul Polişor Brătăşeanu în secolul al XIX-lea, a fost una dintre cele mai frumoase din ţară multă vreme iar acum se află la cheremul hoţilor şi se degradează zilnic. Au fost sustrase elemente de construcţie (cărămizi, uşi, ferestre, podele etc.) astfel interiorul monumentului a fost distrus.

Majoritatea conacelor boiereşti din judeţul Olt (Conacul "Neamţu" din comuna Pârşcoveni, Conacul "Pipilie Popescu" din comuna Mihăeşti, Conacul "Buzescu Darvari" din comuna Strejeşti, conacele din Drăghiceni, Curtişoara, Oboga, Cezieni ş.a.) înscrise în patrimoniul cultural sunt grav degradate, iar bunurile culturale mobile aferente acestora nu s-au păstrat.

În Câmpia Boianului au existat 42 de conace boiereşti unice, iar în momentul actual, mai există în diferite stadii de degradare, doar câteva.

Nicolae Bălcescu, referindu-se la situaţii ipotetice, crize de identitate ale altor naţiuni, vulnerabile în faţa unui ipotetic soft power absurd şi exclus să-l întâlnim, spunea că "O naţie fără istorie este un popor încă barbar, şi vai de acel popor care şi-a pierdut religia suvenirurilor". Nu ne putem nega identitatea, dar din neatenţie ne-o putem pierde. 

Citit 3068 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2017 18:40

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.