Vineri, 18 Februarie 2022 13:51

Perla Apusenilor - staţiunea Moneasa - nu mai străluceşte Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Staţiunea balneo-climatică Moneasa din judeţul Arad, supranumită “Perla Apusenilor”, este afectată de infrastructura precară. Autorităţile nu par să fie interesate să adopte măsuri concrete pentru modernizarea şi întreţinerea acestei zone de interes naţional. Reabilitările s-au îndreptat în special către zona parcurilor şi spaţiilor verzi, în timp ce majoritatea hotelurilor sunt într-o avansată stare de degradare. În 2018, nepăsarea oficialilor a condus la pierderea unei finanţări de 5 milioane de euro din partea Uniunii Europene, deoarece documentaţia necesară nu a fost trimisă la timp.

Moneasa este o oază curativă datorită apelor termale şi minerale, aeroterapiei şi helioterapiei.

DEFICIENŢE CARE UMBRESC FRUMUSEŢEA STAŢIUNII

Infrastructura precară a staţiunii (spre exemplu, clădiri abandonate, lipsa trotuarelor, şoselele nereparate) creează o atmosferă dezolantă. Din această cauză, numărul turiştilor a scăzut constant. În anul 2020, hotelurile şi pensiunile din această staţiune au fost ocupate în proporţie de 30%, în scădere cu 45% faţă de anul 2019. Majoritatea turiştilor care vin la Moneasa sunt vârstnicii care aleg acest loc pentru tratamente asigurate prin programe guvernamentale.

Lipsa de interes a autorităţilor face ca Moneasa să moară puţin câte puţin.

Creşterea investiţiilor în zonă ar transforma staţiunea într-un punct de atracţie turistică în orice sezon şi ar readuce în prim-plan valoarea inestimabilă a acestui loc.

PREZENTARE

Moneasa se află la poalele Munţilor Codru-Moma, la o altitudine de 280 metri şi este cunoscută pentru apele sale binefăcătoare încă din vremea Imperiului Roman.

Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1597, iar în 1886 Moneasa a primit titlul de “staţiune balneară” din partea Ministerului de Interne Imperial din Viena.

Aerul din Moneasa întăreşte imunitatea, iar apele biocarbonate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, oligominerale şi mezotermale sunt recomandate pentru tratarea diverselor afecţiuni reumatice, neurologice, ginecologice, metabolice şi de nutriţie.

Staţiunea este destinată nu doar celor care au probleme de sănătate, ci şi celor care doresc să se relaxeze, locurile care împrejmuiesc staţiunea fiind de o frumuseţe rară. Pot fi parcurse diverse trasee turistice care conduc spre peisaje feerice ale Munţilor Codru-Moma şi pot fi vizitate Peştera Liliecilor, Cariera de Marmură, Izvorul Piatra cu Lapte, Grota Urşilor, Rezervaţia de Nuferi, Cetatea Deznei, Platoul Carstic.

Citit 465 ori Ultima modificare Vineri, 18 Februarie 2022 14:12

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.