Joi, 16 Iunie 2022 15:13

CASTELUL BANFFY DIN URMENIŞ - UN LOC UITAT Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Castelul Banffy din localitatea Urmeniş, judeţul Bistriţa-Năsăud, Castelul Banffy din localitatea Urmeniş, judeţul Bistriţa-Năsăud,

Castelul Banffy din localitatea Urmeniş, judeţul Bistriţa-Năsăud, este un monument istoric de importanţă naţională, fiind unul dintre cele mai frumoase castele în stil baroc din Transilvania. Castelul se află în centrul satului, lângă biserica reformată. În ciuda frumuseţii şi importanţei sale, castelul se află într-o avansată stare de degradare, iar autorităţile au explicat lipsa de implicare în salvarea acestuia prin faptul că se află în proprietate privată, fiind retrocedat moştenitorilor în anii ‘90.

SCURTĂ PREZENTARE

Localitatea Urmeniş a fost atestată documentar în secolul al XIV-lea, iar în anul 1638 a intrat în proprietatea principelui György Rákóczi I, care a decis să construiască aici un conac. Edificiul a fost ridicat între anii 1639-1641 şi are un plan dreptunghiular. La parter se află 9 încăperi, prevăzute cu bolţi în cruce, la etaj sunt 8 camere, iar la subsol, pivniţa este acoperită cu bolţi semicilindrice.

În jurul anului 1650, castelul a intrat în posesia familiei Barcsai, ulterior fiind deţinut de familia Banffy, care a modernizat-o.

DEFICIENŢE CARE PERICLITEAZĂ VALOAREA PATRIMONIALĂ A MONUMENTULUI

Deşi inclus pe lista monumentelor istorice, cod BN-II-a-A-01724, castelul Banffy din Urmeniş şi-a pierdut strălucirea şi se află într-o avansată stare de degradare. În anii ‘90, castelul a fost retrocedat moştenitorilor familiei care a cumpărat clădirea de la contele Banffy, la începutul secolului al XX-lea. Aceştia au declarat că nu deţin suficiente resurse financiare pentru renovare.

Implicarea autorităţilor în salvarea clădirii şi valorificarea acesteia ar scoate la lumină o bogată istorie a ţării noastre şi ar spori potenţialul turistic în zonă.

Citit 680 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 11:19


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.