Marți, 15 Februarie 2022 15:32

CETATEA MEDIEVALĂ SIGHIŞOARA - MONUMENT PE LISTA PATRIMONIULUI MONDIAL UNESCO Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România se mândreşte cu singura cetate medievală locuită în întregime din sud-estul Europei -  CETATEA MEDIEVALĂ SIGHIŞOARA.

Deşi au fost demarate lucrări de reabilitare din fonduri europene şi de la bugetul de stat, există o serie de elemente care afectează integritatea şi valoarea patrimonială a arhitecturii Cetăţii (persistenţa unor probleme de natură structurală, executarea necorespunzătoare a lucrărilor de refacere a unor zone publice, prelungirea perioadei de realizare a studiilor de fundamentare destinate stabilirii detaliilor tehnice şi istorice care stau la baza proiectului de restaurare a fortificaţiilor).

SCURTĂ PREZENTARE

Cetatea Medievală Sighişoara a fost întemeiată în anul 1191 şi menţionată documentar în 1280, sub numele de “CastrumSex”. Parte a Centrului Istoric al municipiului Sighişoara (CIS), Cetatea este cel mai reprezentativ sit urban medieval din Transilvania, fiind inclusă în “Lista Patrimoniului Mondial UNESCO” în anul 1999, în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial (COD 902). Cetatea a fost fortificată (sec. XV-XVI) cu un zid de aproximativ 930 de metri (care înconjoară dealul pe conturul celor două platouri) şi cu 14 turnuri de apărare, dintre care doar 9 se mai păstrează în prezent. 

În fiecare an, Cetatea Sighişoara atrage sute de turişti care vin să cunoască o lume de basm şi să se bucure de farmecul medieval oferit de aceasta.

ACŢIUNI DE REABILITARE

Primăria, cu sprijinul unor ONG - uri, a întreprins o serie de acţiuni cu scopul refacerii şi consolidării Cetăţii Medievale. În acest sens, a fost refăcut în anul 2020 tronsonul 11 al zidului Cetăţii Medievale, în urma unui protocol încheiat între Asociaţia “Monumentum” şi municipalitate, prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului.

La începutul lunii martie 2021, au fost demarate lucrările de consolidare şi restaurare a tronsonului 7 al zidului Cetăţii Medievale (partea de nord a zidului de apărare, aflat lângă Biserica Romano - Catolică, aleea perimetrală şi scările de la baza acestuia), iar o serie de clădiri monument aparţinând ansamblului “Centrul Istoric Sighişoara” au fost reabilitate. De asemenea, a fost consolidată Casa Şerbu, prin proiectul “Documentaţie tehnico-economică pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Casei Şerbu - Strada Tâmplarilor nr. 9, sit UNESCO”, derulat cu ajutorul Fundaţiei “Mihai Eminescu Trust”. Restaurarea Casei Şerbu a avut drept scop asigurarea clădirii din punct de vedere structural şi restituirea calităţilor arhitectonice prin punerea în valoare a elementelor reprezentative şi înlăturarea elementelor străine.

În perioada 2021 - 2027, se derulează proiectul “Regenerarea urbană a Centrului Istoric al Sighişoarei - patrimoniu mondial UNESCO”. Acesta prevede reabilitarea şi amenajarea zonei “Sigma”, în vederea transformării acesteia într-o piaţă multifuncţională (zonă pietonală, spaţiu verde, de socializare şi de organizare de evenimente în aer liber).

În data de 14.06.2021, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a aprobat începerea procedurii de achiziţie publică în vederea încheierii contractului de proiectare şi execuţie a “Variantei de Ocolire Sighişoara”. Investiţia, în valoare de 381,17 milioane de lei, este considerată vitală pentru conservarea şi protejarea sitului UNESCO, deoarece va facilita separarea traficului greu şi de tranzit, va rezolva inconvenienţele generate de aglomeraţia urbană şi va reduce poluarea. Lucrările includ un pasaj, un pod peste râul Târnava Mare, un viaduct şi două parcări. Finanţarea va fi asigurată de statul român (prin Ministerul Transporturilor) din fonduri europene nerambursabile.

DEFICIENŢE

Integritatea şi valoarea patrimonială a Cetăţii Medievale sunt afectate de probleme legate de structura construcţiei (fundaţia zidurilor de apărare este şubredă, elementele de colectare a apelor pluviale sunt degradate), de lucrările de refacere a unor zone publice care au fost executate necorespunzător, de tergiversarea realizării studiilor de fundamentare ce stau la baza proiectului de restaurare a fortificaţiilor. În plus, unele clădiri de patrimoniu au fost refăcute prin adăugarea unor elemente străine, fiind astfel necesară restituirea calităţilor arhitectonice.

Având în vedere importanţa incontestabilă a Cetăţii Sighişoara pentru patrimoniul naţional, autorităţile ar trebui să se asigure că adoptă cele mai bune măsuri pentru administrarea şi punerea în valoare a acesteia.

Citit 236 ori Ultima modificare Marți, 15 Februarie 2022 15:35

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.