Sâmbătă, 31 August 2013 15:42

Gara Obor (Galerie FOTO) Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Gara Obor, intrarea principală. Gara Obor, intrarea principală. Foto: www.sospatrimoniu.ro

Linia de cale ferată București - Băneasa - București Obor (Gara de Est) a fost construită pentru descongestionarea traficului feroviar din București - Nord, urmând să devină punctul principal al Capitalei în relația cu Constanța. 

Gara a fost poziționată la periferia orașului, atât pentru că transportul feroviar să nu provoace disconfort zonelor rezidențiale, cât și din motive economice legate de achiziție a terenului.

Un alt aspect important în alegerea amplasamentului a fost faptul că în apropiere se ținea oborul. Gara influențează în timp constituirea ramificației Bd. Ferdinand din axa bulevardelor de pe direcția E-V.

Gara de Est a fost inaugurată la 1 februarie 1903.

Cu un partiu simetric, clădirea impresionează în primul rând prin amploarea corpului central: portalul monumental, exacerbat prin arcada masivă din piatră “cu ceas” și flancat de două turnuri parter și două etaje cu acoperișuri înalte în patru ape. 

Arhitectura de factură neoromânească cuprinde elemente specifice construcțiilor de la începutul secolului XX (vezi porta de acces în Parcul Carol, astăzi dispărută).

Autorul Gării de Est este necunoscut.

Peronul păstrează structura metalică originară.

Dincolo de valoarea clădirii gării, este evidentă valoarea ansamblului feroviar. Câteva clădiri anexe, castelul de apă și pasarela sunt alte elemente valoroase ale ansamblului.

Stărea de conservare

Stărea de conservare a Gării de Est este strict legată de importanța din ce în ce mai scăzută ce se acordă acestui nod feroviar.

Intervențiile recente asupra gării sunt reduse la reparațății curente, zugrăveli exterioare de calitate slabă, amenajări interioare improvizate și cu materiale ieftine.

Din punct de vedere structural clădirea se află într-o stare bună de conservare.

În anul 2007 s-a produs un incendiu cu pagube semnificative clădirii prin distrugerea acoperișului corpului lateral dreapta.

Lucrările de refacere a acestuia nu sunt încă finalizate, adoptându-se o soluție temporară de acoperire cu carton bituminat.

Tâmplăria originară a fost înlocuită cu tâmplarie din pvc cu geam tip “termopan”.

Peronul păstrează structura metalică originară, însă toate elementele componente au fost revopsite în nenumărate rânduri.

Anexele și instalațiile aferente sunt și acestea într-o stare de degradare avansată deși unele dintre ele sunt valoroase atât din punct de vedere tehnic, istoric și estetic (turnul de apă, clădiri anexe, pasarela metalică pietonală).

Amplificarea legăturii Bucurestiului cu Constanța prin transferarea curselor către litoral de la Gara de Nord, la Gara de Est ar putea reda dinamica specifică gării dar și zonei imediat învecinate.

Locație: Bd.Gării Obor 1-3, sector 2, Bucureşti

Galerie foto: Gara Obor.

Citit 1880 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 21:56

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.