Duminică, 01 Septembrie 2013 11:23

Gara de Nord, cea mai mare stație feroviară a României Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Gara de Nord. Gara de Nord. Foto: www.sospatrimoniu.ro

Denumită inițial Gara Târgoviștei, după vechea denumire a Căii Griviței (calea Târgovistei), construcția este inaugurată în 1872, odată cu intrarea în exploatare a liniei de cale ferată Roman-Galați-București-Pitești.

Lucrările executate de către concesiunea Stroussberg s-au desfășurat între 1868-1872, proiectul inițial suferind o serie de modificări. În 1888 Gara Târgoviștei devine Gara de Nord. 

Construcția Gării de Nord a fost executată între anii 1868-1872, fiind concepută în formă de „U", din două corpuri paralele, legate la capătul dinspre ateliere cu un alt corp perpendicular.

Corpul dinspre șoseaua Târgoviștei (Calea Griviței) era destinat deservirii traficului de călători, iar celelalte două corpuri cuprindeau birourile administrative și diferite unități tehnice, între cele două corpuri paralele s-a executat o hală acoperită cu ferme metalice, care transformată, există și astăzi. 

Sub această hală acoperită existau în anul 1877, un grup de 5 linii înfundate, ce nu depășeau 150-170 m lungime, dintre care 2 destinate pentru sosirea trenurilor și 3 pentru expedierea lor.

Traficul crescut de călători a determinat necesitatea adaptării gării la noile cerințe de trafic.

Astfel în anul 1892 se lansează un concurs internațional de arhitectură pentru realizarea Gării Centrale din București și a Palatului CFR.

Câstigătorii concursului sunt arhitecții francezi A. Marcel si L. Blanc cu o soluție “perfect simetrică, evoluată din tipul bilateral, cu un hol de primire foarte amplu, în care fierul trebuia să fie cheia rezolvării problemelor structural-constructive: arce cu pandantivi, bolți cu luminatoare gigantice, ample deschideri vitrate.

Proiectul câstigător rămâne însă la faza de proiect datorită lipsei de fonduri.

În 1911 arhitectul V.G. Stefănescu și inginerul A. Periețeanu au elaborat un nou proiect pentru Gara Centrală, de asemenea grandios, nici acesta nefiind pus în operă.

În 1922 se fac lucrări de reconstrucție a Gării după un incendiu ocazie cu care e posibil să se fi intervenit si asupra structurii metalice.

Un proiect „pentru mărirea provizorie" a gării era inițiat în 1925 fiind supervizat de o comisie condusă de inginerul Anghel Saligny, în 1928 gara ajunge să aibă 6 linii pentru plecări și 4 pentru sosiri, cu o lungime utilă de 200 m.

Între 1930-1932 avea loc o nouă etapă de extinderi a peroanelor care sporea la 16 numărul acestora, tot atunci realizându-se și “porticul ordinului colosal”.

Bombardamentele din 1943-1944 au distrus aripa de sud.

Refacerea acesteia s-a petrecut în 1944, un alt moment cu posibile intervenții de recondiționare a structurii copertinelor.

În 1969 s-au mai realizat câteva modificări asupra structurii metalice odată cu introducerea tracțiunii electrice.

Stare de conservare

Din punct de vedere structural clădirea este în stare bună.

Numeroasele intervenții de întreținere prin: rezugrăviri în culori nepotrivite, cu materiale de calitate slabă, revopsiri ale elementelor metalice, compartimentările apărute în interiorul halei, destinate activităților comerciale, realizate din materiale nepotrivite si ieftine, conferă întregului ansamblu un aspect general provincial si neîngrijit.

Mare parte din tâmplăria originară a fost înlocuită cu tâmplărie de proastă calitate din pvc cu geam termopan, nerespectându-se culoarea si partiția inițială a golurilor.

Locație: Gara de Nord, Bucureşti, Piața Gării de Nord, nr. 1, sector 1. Delimitarea actuala a sitului: la Nord – Calea Griviței, la Est – Piața Gării de Nord, la Sud – bd. Dinicu Golescu.

Sursă text: www.industrial-heritage.ro

Galerie foto: Gara de Nord.

Citit 1465 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 21:54

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.