Sâmbătă, 07 Septembrie 2013 13:28

Foișorul de foc (Galerie FOTO) Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Foişorul de Foc din Obor în 1929 (vedere dinspre strada Vasile Stroescu). Foişorul de Foc din Obor în 1929 (vedere dinspre strada Vasile Stroescu). Foto: wikipedia.org

Construit în anii 1891-1892, după planurile arhitectului George Mandrea, pentru supravegherea și anunțarea apariției incendiilor în București, dar și pentru intervenții, dispunând inițial de un important rezervor de apă și de pompe de incendiu.

Într-o primă variantă a proiectului clădirea avea un aspect mai greoi cu ziduri masive pentru susținerea greutății rezervorului de apă de cca 720 m.c.

În versiunea realizată arhitectul a operat subțierea pereților rezultând 16 pilastri adosați care preiau sarcina rezervorului.

Pritr-o serie de alte modificări, s-a ajuns la reducerea materialului de construcție și amplificarea efectului optic de suplețe a clădirii și astăzi impunătoare la cei 42 metri înălțime.

Se remarcă de asemenea structura metalică de acoperire a rezervorului.

Foișorul de foc rămâne în funcțiune vreme de 40 ani, până la modernizarea mijloacelor de anunțare a incendiilor (prin telefon) când un alt post de pompieri modern este construit în cartierul Obor.

Vreme de cca 25 ani Foișorul rămâne neutilizat, pentru ca, în 1963, la inițiativa Comandamentului Pompierilor, să fie inaugurat aici Muzeul Pompierilor.

Cutremurul din 1977 avariază grav construcția și în anii următori se realizează lucrări de consolidare și
reamenajare a muzeului.

Foișorul este un reper urbanistic și architectural al orașului.

Este pus în valoare și pe timp de noapte prin iluminat specific.

Starea de conservare a structurii este relativ bună. Finisajele interioare si exterioare au fost refăcute impropriu în multiple rânduri si necesită restaurare.

De remarcat necesitatea îmbunătățirii iluminatului pe timp de noapte prin dozarea corectă a luminii și luminarea tuturor registrelor.

Sursă text: www.industrial-heritage.ro

Galerie foto: Foișorul de foc.

Citit 1620 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 21:51

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.