Duminică, 08 Septembrie 2013 09:01

Filaret, prima gară de cale ferată din București(Galerie FOTO)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Gara Filaret. Gara Filaret. Foto: http://industrial-heritage.ro / Camil Iamandescu

Construcția liniei Filaret-Giurgiu a fost concesionată la 13 septembrie 1865 societății engleze J.T. Barkley J. Staniforth. 

Lucrările la terasament au început în anul 1867. În 1868 au sosit în portul Giurgiu primele două locomotive, iar în 1869 a fost construită gara Filaret.

În ziua 7 septembrie 1869, din gara Filaret a plecat primul tren, ce l-a avut ca pasager pe însuşi Principele Carol, care şi-a putut îndeplini astfel cuvântul dat în faţa tuturor supuşilor săi: acela de a nu-şi părăsi ţara până când nu va putea utiliza „întâiul drum de fier românesc“.

Prima gară a Capitalei a fost deschisă oficial, în cadrul unei grandioase ceremonii, în ziua de 31 octombrie 1869.

În acea dimineaţă solemnă de toamnă, după slujba oficiată de Mitropolitul Primat Nifon, în sunete de corn (vechiul semnal de plecare a trenurilor) şi în uralele entuziaste ale privitorilor ce împânziseră peronul gării Filaret, „Trenul de Onore Michaiu Bravul“, remorcat de locomotiva cu acelaşi nume, ce era condusă de însuşi concesionarul liniei, a plecat spre Giurgiu, la orele 10.45. Garnitura ce-i avea între pasagerii săi pe membrii Guvernului, pe reprezentanţii Corpului Diplomatic şi pe cei ai autorităţilor din localităţile traversate de noua legătură feroviară, a parcurs cei 67 de kilometri ai traseului în numai o oră şi 30 de minute, circulând cu o „iuţeală mijlocie“ de aproximativ 45 de km/oră şi intrând în gara Giurgiu, care-o aştepta împodobită cu nenumărate ghirlande şi drapele tricolore, „la ceasurile 12 ½“ (Sursă: www.historia.ro).

După numai trei ani de la inaugurarea sa, gara Bucureşti Filaret a încetat să mai fie unica staţie de cale ferată a Capitalei, în ziua de 13 septembrie 1872 fiind inaugurată Gara Târgoviştei, mult mai bine cunoscută de locuitorii Bucureştilor sub numele pe care ea l-a primit începând cu anul 1888: Gara de Nord.

În 1882 exploatarea liniei este preluată de Căile Ferate Române. 

În 1960 gara este dezafectată şi transformată în autogară. Deşi au existat intenții ale CFR de a prelua clădirea în vederea realizării aici a muzeului CFR, autogara a fost privatizată în anii 90.

Construcție cu un singur corp în formă de „U”, tipic pentru gările terminus, ce găzduia la origine trei linii de cale ferată şi patru peroane.

Pe latura dinspre Piața Gării Filaret, construcția este etajată (P+1). Fosta zonă a liniilor şi peroanelor (azi zona de îmbarcare în autocar) este acoperită cu o structură metalică originală, parțial nituită, parțial din elemente metalice tensionate, structură suport al unui fost luminator din sticlă.

Structura clădirii este din cărămidă cu planşee din beton armat, rezultat al unei consolidări din anii 70.

Se mai păstrează probabil planseul cu structură metalică pe latura de est (spațiu inaccesibil).

Şarpanta acoperişului este din lemn iar învelitoarea parțial din țiglă parțial din tablă ondulată tip Lindab. Tâmplăria este din lemn şi pe alocuri din PVC cu geam termopan.

Pe fațada principală se păstrează frontonul şi rezaliturile originale precum şi o copertină metalică cu console decorative.

Nu se mai păstrează utilaje sau elemente tehnice ținând de fosta utilizare ca gară CFR.

Stare de conservare

Clădirea este în stare bună din punct de vedere structural. A suferit însă multiple „cosmetizări”, rezugrăviri în culori sau cu materiale nepotrivite sau revopsiri ale elementelor metalice (consolele metalice sunt practic colmatate de vopsea), aspectul general fiind unul neîngrijit.

Componentele de sticlă ale luminatorului nu se mai păstrează.

De asemenea, neținându-se cont de statutul său de monument istoric de valoare națională (grupa A), a fost înlocuită cca 25% din tâmplăria originală cu tâmplărie de proastă calitate din pvc cu geam termopan, nerespectându-se culoarea şi partiția inițială a golurilor.

Au fost închise goluri originare şi au fost deschise unele noi goluri. Acoperişul a fost reparat înlocuindu-se învelitoarea originară cu tablă lindab şi modificându-se semnificativ detaliile.

Funcționarea ca autogară a atras şi alte funcțiuni conexe (alimentație publică de proastă calitate, agenții de voiaj etc. ) fapt care a compromis utilizarea coerentă a clădirii şi a fragmentat spațiile.

Sursă text: www.industrial-heritage.ro

Galerie foto: Gara Filaret.

Citit 2544 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 21:27

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.