Luni, 21 Februarie 2011 10:19

Cei care au construit ilegal au un an să se intre în legalitate. Vezi și alte modificări aduse la Legea Urbanismului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din modificările aduse la Legea Urbanismului prin Ordonanța 7/2001, publicată în Monitorul Oficial vineri, 11 februarie 2011, reiese că cei care au construit ilegal au termen până la 1 ianuarie 20012 pentru a intra sub rigorile legii.

După această dată însă construcțiile ridicate ilegal vor fi demolate.

"Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire", se arată în unul dintre amendamentele la Legea Urbanismului.

Articolul VIII din Ordonanță arată însă că acestă prevedere intra în vigoare abia la 1 ianuarie 2012.

Până la aducerea acestor modificări, legea prevedea demolarea construcțiilor care nu aveau toate actele necesare sau introducerea lor în legalitate.

Astfel, investitorii care nu obțineau pe cale legală câteva etaje în plus, le construiau ilegal, plăteau o amenda simbolică, după care aveau posibilitatea să obțina autorizație de construire pentru ele și să intre în legalitate.

Cu toate acestea, în Capitală nu a fost demolată decât o singură clădire pentru că nu avea acte, casa ridicată în apropiere de pista de aterizare a avioanelor de pe Aeroportul Băneasa, și aceea pentru că avioanele nu mai puteau ateriza din cauza ei.

Portița pe care o oferea legea în privința intrării în legalitate a făcut ca zone superbe ale Capitalei să fie distruse fără ca nimeni să poate interveni.

Ordonanța de guvern a adus modificări importante și în traseul de aprobare a documentațiilor de urbanism și organizarea autorităților locale:

- Planurile Urbanistice Zonale nu vor mai putea fi inițiate de privați decât în următoarele situații: construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producție, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidențiale noi, infrastructură de transport, în situatia extinderii intravilanului localității cu cel putin 10 000 mp pentru funcțiuni de locuire sau cu cel puțin 5 000 mp pentru funcțiuni de servicii.

În rest, documentațiile de urbanism vor fi inițiate doar de municipalitate. Astfel, persoanele care au terenuri mici și doresc să construiasca mai mult decât prevede regulamentul local de urbanism, nu vor mai putea face acest lucru, decât dacă conving Primăria să modifice toată zona.

- s-a eliminat prevederea prin care investitorii care doreau modificarea indicatorilor urbanistici, prevăzuți de regulamentele de urbanism, cu mai mult de 20 la suta, trebuiau să obțină aviz de oportunitate pentru Planurile Urbanistice Zonale.

Acum avizul de oportunitate este necesar doar pentru construirea de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producție, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidențiale noi, infrastructură de transport, în situația extinderii intravilanului localității cu cel puțin 10.000 mp pentru funcțiuni de locuire sau cu cel puțin 5.000 mp pentru funcțiuni de servicii;

- în cazul Planurilor Urbanistice Zonale, avizul de urbanism, care înainte se emitea primul, acum va fi emis ultimul. Întâi se vor emite avizele de specialitate de la Ministerul Mediului, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat în Constructii, Circulație etc.

Pentru terenurile din zonele protejate aceasta prevedere simplifică procedura de avizare, deoarece avizul de urbanism era modificat întotdeauna de avizul de la Ministerul Culturii și trebuia emis un nou aviz de urbanism;

- în maxim 30 de zile de la finalizarea dezbaterii publice și înaintarea expunerii de motive elaborate de primar/președintele consiliului județean și a raportului de specialitate elaborat de către arhitectul-șef, consiliul județean sau local are obligația să emită o hotărâre prin care aprobă sau respinge documentația de urbanism PUD/PUZ;

- Planurile Urbanistice Generale vor putea fi prelungite doar cu 3 ani, iar primarii trebuie să înceapă reactualizarea noilor PUG-uri cu 18 luni înainte de expirarea celor vechi. Până acum nu era stabilit niciun termen.

Citit 869 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.