Vineri, 16 Iunie 2023 15:12

Conacul Cașota – monument istoric dat uitării Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Conacul Cașota Conacul Cașota wall-street.ro

Clădirea monument istoric a fost construită în anul 1888 și este emblematică pentru județul Buzău, remarcându-se prin stilul specific conacelor franțuzești din secolul al XIX-lea.

Începând cu anul 2006, se află în proprietate privată, însă din cauza costurilor ridicate ale lucrărilor de reabilitare/ consolidare, proprietarul l-a pus în vânzare la prețul de 275.000 de euro, deși imobilul este estimat la aproximativ 500.000 de euro.

Istoric

Conacul Cașota, situat în satul cu același nume din comuna Glodeanu-Siliștea, județul Buzău, este un monument arhitectonic reprezentativ pentru această zonă.

Localitatea în care se află s-a numit inițial Oața, iar la jumătatea secolului al XIX-lea, moșia a fost cumpărată de Athanasie Casotta, numele său fiind legat de redenumirea satului.

În anul 1888, Athanasie Casotta a finalizat construcția imobilului, oferind o vedere panoramică asupra satului și Câmpiei Bărăganului. În plus, acoperișul prezintă elemente de inspirație barocă, iar balustradele balcoanelor și casa scărilor sunt confecționate din fier forjat.

Legătura dintre clădirea principală și cea anexă este realizată printr-un culoar de stâlpi din lemn, sculptat cu modele țărănești.

Athanasie Casotta a avut 2 fii, Alexandru și Pricopie, acesta din urmă cumpărând partea moștenită de fratele său. Membru al Partidului Național Liberal, Pricopie donează, în 1910, întreaga moșie Prefecturii Buzău și Eforiei Spitalelor Civile din București, cu obligația construirii unei școli și a unui spital.

Ambele investiții au fost realizate, însă, în timpul Primului Război Mondial, spitalul a fost distrus.

Începând cu 1928, clădirea conacului a fost folosită pentru cazarea elevilor Școlii Inferioare de Meserii ”Procopie Casotta”, iar în perioada 1948-1960, a fost utilizat drept internat pentru școala elementară din localitate.

Odată cu instalarea regimului comunist, conacul a deservit drept sediu CAP, iar după anii '80 a fost abandonat.

În 2006, conacul a fost achiziționat de cetățeanul străin Moray Letham, care a demarat un proces de restaurare, însă costurile ridicate l-au determinat să-l scoată la vânzare. De altfel, conacul apare listat pe site-ul unei companii de consultanță imobiliară, specializată în promovarea și tranzacționarea proprietăților istorice și artistice. Deși imobilul este estimat la o valoare cuprinsă între 350.000-500.000 de euro, prețul de vânzare menționat este de 275.000 de euro.

Valoare patrimonială

Imobilul este clasat drept monument istoric (cod BZ-II-m-B-02374). Cu toate acestea, pare dat uitării din cauza stării de degradare avansate. Pe lângă pagubele suferite din cauze naturale, conacul a fost vandalizat, fiind furate fierul forjat, dușumelele sau tocurile feresterelor.

Reabilitarea acestui edificiu ar aduce plusvaloare turismului din zonă, proprietatea putând fi, de exemplu, transformată în pensiune sau centru de evenimente.

 

Citit 743 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 August 2023 21:53


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.