Sâmbătă, 26 Februarie 2011 03:38

Devine Palatul Știrbei mall?!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Palatul ȘtirbeiOrganizațiile neguvernamentale reclamă faptul că Primăria Capitalei (prin Comisia Monumentelor Istorice) a dat o aprobare ilegală pentru un bloc înalt de 40 de metri care s-ar putea construi în curtea Palatului Știrbei și îi cer ministrului culturii, Kelemen Hunor, să respingă proiectul, informează siteul stirileprotv.ro.

Proiectul a fost avizat, deși în zonă clădirile trebuie să aibă cel mult 22 de metri, susțin ONG-urile care militează pentru salvarea clădirilor istorice din București. 

Clădirea ar urma să cuprindă apartamente de lux şi 5.000 de metri pătraţi de galerii comerciale. 

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, susţine că avizul este ilegal.

“Palatul Ştirbey este un monument istoric de clasa A, asta însemnând că are atât valoare naţională, cât şi internaţională. În România, doar zece la sută din monumente sunt de clasa A. Această clădire trebuie restaurată şi protejată. Nu ştiu cum Comisia Monumentelor Istorice a putut să aprobe ridicarea unui bloc înalt de 38 de metri aproape lipit de Palatul Ştirbey. Cerem ministrului culturii, Kelemen Hunor, să nu avizeze această construcţie”, a declarat pentru Libertatea Nicuşor Dan.

"Masacrul" Palatului Știrbei, așa cum îl numesc ONG-urile, a început în noiembrie 2008, atunci când proprietarul a demolat trei anexe ale monumentului, dintre care două monumente istorice. 

După această demolare controversată, Primaria Generala a aprobat, susțin ONG-urile, un plan urbanistic zonal pentru un bloc turn de 40 de metri. 

Dublu ca înălțime față de cât permite zona.

Proprietarul clădirii, omul de afaceri Ovidiu Popescu, susține însă că a avut o derogare de la arhitectul șef al Capitalei.

Ministerul Culturii cere reanalizarea avizului favorabil

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a returnat, la finalul lunii octombrie, Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, spre reanalizare, avizul favorabil dat pentru proiectul Palatului Știrbei din Capitală.

"Nu este vorba despre o respingere a avizului, ci de o solicitare pentru analizare mai atentă", au declarat reprezentanții ministerului citați de ziare.com.

Palatul Știrbei a fost construit în stilul neoclasic, în jurul anului 1835, de arhitectul Michel Sanjouand, la dorinţa domnitorului Barbu Dimitrie Ştirbey şi a fost folosit ca reşedinţă domnească.

Palatul era celebru peste hotare mai ales pentru balurile care se ţineau în interiorul său.

Cărţile de istorie consemnează balul dat în 1843 în cinstea prinţului Albert, fratele regelui Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei.

Totodată, Palatul Știrbei a reprezentat timp de decenii un reper economic și cultural pe Calea Victoriei. 

Clădirea a suferit numeroase schimbări în perioada comunistă, accentuate după 1989: finanțările s-au redus, iar gradul de deteriorare a crescut.

Citit 1935 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.