Luni, 18 Aprilie 2011 10:04

PUZ-ul pentru Bulevardul Uranus, declarat ilegal de Tribunalul București

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lucrările la diametrala Buzești-Berzei-Uranus. Foto: sospatrimoniu.roTribunalul București a anulat marți planul urbanistic zonal care stă la baza construirii diametralei Buzești-Berzei-Uranus, după ce PUZ-ul a fost atacat în intanță de Asociația Salvați Bucureștiul, transmite Hotnews.

Decizia nu este una definitivă, Primăria Capitalei putând face recurs în termen de 15 zile de la motivarea deciziei.

Președintele Asociaiției Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, susține că o dată anulat acest PUZ, toate demolările, expropierile și autorizațiile de construire sunt ilegale.

Nicușor Dan a precizat că printre ilegalitățile semnalate de instanță se numără: lipsa unui aviz de la Ministerul Culturii, lipsa unui aviz de la Ministerul Mediului, lipsa unui aviz de la Ministerul Dezvoltarii, planul urbanistic zonal era incomplet iar populația nu a fost consultată.

ONG-urile afirmă că l-au avertizat pe primarul general Sorin Oprescu înainte de începerea lucrărilor ca acest PUZ e ilegal și mai au pe rol un proces prin care cer sistarea lucrărilor până la pronunțarea sențintei în cazul recursului, dacă acesta va fi înaintată.

La Parchet mai sunt depuse două plangeri penale în instanță, îndreptate împotriva primarului general, una pentru demolarea hotelului Marna și cealaltă pentru devastarea Halei Matache.

ONG-urile au anunțat că în perioada următoare vor mai depune încă cinci plângeri penale, una referitoare la demolarea imobilului din Strada Berzei 34/Știrbei 89, fals în acte, abuz în serviciu comis de arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, și împotriva expertului care a expertizat imobilele demolate de pe Buzești-Berzei.

De asemenea, ONG-ul "Platforma pentru București" va organiza o dezbatere publică referitoare la necesitatea axei Buzești-Berzei.

PMB: "Hotărârea instanței poate fi atacată în instanță"

Primaria capitalei precizează, într-un comunicat, ca "hotărârea pronunțată în prima instanța poate fi atacata cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare", iar "recursul suspendă executarea și se judeca de urgență".

Primăria generală a capitalei nu precizeaza însă dacă va și face recurs la decizia instanței.

"Totodată, precizăm că prin HCGMB 51/2010 s-a solicitat către guvernul României emiterea unei hotărâri privind aprobarea pocedurii de expropriere pentru imobilele rămase de expropriat, precum și suma globală estimată a despagubirilor în vederea continuării și finalizării lucrării de interes public local menționate", se mai precizează în comunicat.

Primaria Generala susține că procedura de expropriere a fost finalizată prin emiterea HG 590/2010, prin care s-a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrării de interes public local "Dublarea diametralei Nord-Sud-Buzești-Berzei-Uranus", drept pentru care exproprierile pentru proiectul menționat au fost realizate în baza acestei Hotărâri de Guvern și nu în baza HCGMB 262/2006.

"Mai mult, HG 590/2010 a fost contestată de Asociația Salvați Bucureștiul în dosarul 10409/2/2010, cerere ce a fost respinsă ca fiind neîntemeiată", afirmă Primaria.

Construirea diametralei Buzești-Berzei-Uranus a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului București prin hotărârea numărul 151/2006 iar lucrările au început în octombrie 2010.

Pentru a face loc drumului au fost demolate peste 70 de imobile, dintre care patru erau monumente istorice și, potrivit ONG-urilor, au fost evacuați 1.000 de oameni.

ONG consideră în acest moment că primarul general ți ministrul Culturii ar trebui să-și dea de urgență demisia.

Citit 1949 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.